Ga naar de inhoud

Duurzame kruipruimte? Zorg voor een goede isolatie

  • door

De ruimte tussen de bodem en de onderkant van de vloer op de begane grond wordt de kruipruimte genoemd. Dit is een ruimte waar je nooit vertoeft, maar het is wel een ruimte die behoorlijk wat mogelijkheden aan je biedt als het gaat om duurzaamheid en wooncomfort. Bij veel woningen is de kruipruimte slecht geïsoleerd en is er sprake van veel vocht. Dit heeft een slechte invloed op het klimaat binnenshuis. Dat is natuurlijk iets wat je in je woning wilt voorkomen. In dit artikel gaan we dieper in op de kruipruimte en de isolatie van deze ruimte. Waarom is het belangrijk om te doen, hoe gaat het in zijn werk en welke kosten kun je tegemoet zien? 

Waarom is het belangrijk de kruipruimte te isoleren?

Doordat de kruipruimte een onverwarmde ruimte is, is het er vaak vochtig. In een nattige omgeving hebben schimmels vrij spel en kunnen ze gemakkelijk groeien. Doorgaans lopen de leidingen van een woning vanuit de kruipruimte door gaten naar de begane grond van een woning. Vocht en schimmels kunnen door kieren en deze leidingen de rest van de woning bereiken. Op de lange termijn kan dit schadelijk zijn voor de gehele constructie van je woning. Kruipruimte isolatie is bedoeld om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen. Het heeft ook bijkomstige voordelen, want door de isolatie kan je vloer ook minder koud aanvoelen. Dat is mooi meegenomen. 

Hoe gaat kruipruimte isoleren in zijn werk?

Wanneer een kruipruimte geïsoleerd moet worden wordt er isolatiemateriaal aangebracht op de bodem, dit wordt ook wel bodemisolatie genoemd. Wanneer er kou in huis is, trekt dit vocht aan. Vocht zorgt er vervolgens weer voor dat de lucht afgekoelt raakt. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal is er geen contact meer tussen het vocht op of in de bodem en de lucht in de kruipruimte. Oftewel het proces van afkoelen en vocht aantrekken wordt door de isolatie doorbroken. Je kruipruimte zal hierdoor warmer en droger worden. 

Waarom zou je de klus laten uitvoeren door een specialist? 

Het isoleren van een kruipruimte is geen eenvoudige doe-het-zelf klus maar een klus waarbij specialistische kennis en ervaring nodig is. Ervaren vakmannen beschikken over de juiste kennis en ervaring om het project tot een goed einde te brengen en om een perfect eindresultaat te waarborgen. Alleen een vakman kan bijvoorbeeld beoordelen hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt. 

Hoeveel kost de isolatie van een kruipruimte?

De kruipruimte isolatie kosten hangen af van verschillende factoren. Zo is je type woning van belang. Hoe groter de kruipruimte, des te meer kosten er uiteraard mee gemoeid gaan. Ook het type isolatiemateriaal dat gebruikt moet worden bij de klus is van belang op het uiteindelijke prijskaartje. Tot slot is ook de bereikbaarheid van de ruimte van belang. Doorgaans moet je rekenen op zo’n enkele tientallen euro’s per m2. Het voordeel is wel dat je minder gas hoeft te gebruiken om je woning te verwarmen. Na enkele jaren kun je de investering terugverdienen. Ben je benieuwd wat de kosten zijn voor jouw specifieke situatie? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met isolatiespecialist.nl.