Ga naar de inhoud

Duurzame financiën: investeer jouw geld in eerlijke banken, projecten en producten

  • door

Al jaren groeit het bewustzijn onder Nederlanders dat het slecht gaat met het klimaat en dat we hier met zijn allen iets aan moeten doen. Minder consumeren, meer vegetarisch eten of minder energie verbruiken. Zo zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te helpen. Zelfs de bank die je kiest draagt bij aan jouw ecologische footprint. Want, wist jij dat er nog steeds banken zijn die investeren in fossiele energiebronnen zoals gas en olie? Door juist te investeren in banken die vervolgens weer investeren in milieuvriendelijke zaken help je mee aan een duurzame wereld. In dit artikel vertellen wij je er alles over. Daarnaast bieden we je ook nog enkele andere tips over hoe jij duurzaam kunt omgaan met jouw geld.

Kies een duurzame bank

Laten we beginnen bij het begin, het kiezen van een duurzame bank. De Eerlijke Geldwijzer is een platform waarop je verschillende banken met elkaar kunt vergelijken op het gebied van milieu. De vraag: ‘Welke bank is het meest duurzaam?’, kun je hier eenvoudig onderzoeken. Zo zie je hier de scores van alle banken bij elkaar. Banken worden niet alleen op beleid qua milieu getoetst, maar ook betreft andere zaken zoals mensenrechten of corruptie.

Vergelijk de banken met elkaar op gebieden als: natuur, milieu, dierenwelzijn, olie en gas, mijnbouw en maakindustrie. Heb jij een selectie van duurzame banken gemaakt? Dan kun je rekeningen vergelijken om te zien welke rekening het beste bij jou past. Zo heb jij de beste rekening die ook nog eens duurzaam is. Wil jij meer informatie over bank-, spaarrekeningen of creditcards? Ga naar Qilo en laat je informeren.

Duurzaam sparen: investeer jouw geld in groene projecten

Als je eenmaal een duurzame rekening hebt gevonden is er nog een stap die je kunt ondernemen om duurzaam om te gaan met je geld, namelijk: duurzaam sparen en beleggen. Dit houdt in dat het geld dat je inlegt enkel wordt geïnvesteerd in duurzame bedrijven of projecten.

Hierbij kun je denken aan investeringen in:

  • Duurzame landbouwprojecten.
  • Duurzame energieprojecten, zoals zonne-energie en windenergie.
  • Verduurzaming van woningen.
  • Laadpalen voor elektrische auto’s.
  • Natuurontwikkelingsprojecten.
  • Verduurzaming van veestallen.

En dat is slechts een greep uit de vele projecten waarin je kunt investeren. Zet jouw geld groen in!

Duurzaam omgaan met jouw geld

Tot slot is er nog een laatste manier om jouw geld duurzaam in zetten. Want, wat voor producten koop je eigenlijk? Ga je altijd voor nieuw, of koop jij energieslurpende producten? Bekijk goed wat je koopt, heb je wel een nieuw product nodig? Neem eens een kijkje bij de lokale kringloop om te kijken of ze daar een product hebben die aan je wensen voldoet. En als je dan een nieuw product koopt, lever de oude weer in. Zo biedt je dat product de kans op een tweede leven. Kijk ook goed naar de energielabels van nieuwe producten. Probeer altijd te gaan voor A+++. Zo zorg je ervoor dat jouw apparaten niet te veel energie verbruiken. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.

Dit waren onze tips voor duurzame financiën. Heb jij nog aanvullende tips? Laat het de redactie weten via info@sustainableworld.nl.