Ga naar de inhoud

Duurzaamheid dé toekomst

  • door
Windmolen

Duurzaamheid is de toekomst voor het behouden van het klimaat. Niet alleen voor nu, maar voor onze kleinkinderen en die generatie daarop. Als we zo doorgaan, dan warmt de aarde te veel op. In dit artikel is te lezen hoe je duurzaam kunt wonen, maar ook hoe je de inrichting kunt verduurzamen. Verder kan je ook lezen hoe je duurzaam om kunt gaat met energie, hoe je duurzaam kunt eten, wat zero waste is, hoe je duurzaam shopt en hoe je plastic vrij kunt leven. 

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen gaat niet alleen over de inrichting, energie- en waterbesparing. Het gaat ook over het bouwen van het huis. Door het bouwen met duurzame producten begin je al bij duurzaam wonen. Door het bouwen van een duurzaam huis investeer je al in de toekomst. Door het duurzaam bouwen kijk je niet alleen naar materialen, maar je kijkt ook naar het omgaan met water, energie en grondstoffen. Het duurzaam bouwen gaat over goede en bewuste keuzes vooraf te maken.

Duurzaam wonen is afhankelijk van milieubewuste keuzes tijdens en na de bouw:

·         De woonplaats en type woning

·         Uitwerking van het bouwplan

·         Bouwmethoden

·         Bouwmaterialen

·         Klimaatbeheersing

·         Gebruik en verbruik van water

·         Gebruik en productie van energie

·         De tuin

Door een ecologisch huis te bouwen kijk je als allereerst naar of er beschikbare kavels zijn, zodat jouw eco-woning gebouwd kan worden. Hiervoor kun je bij de gemeente informatie over inwinnen. Hierna kan er een ontwerp worden gemaakt voor het huis. Zonder een ontwerp kan je immers niet beginnen met bouwen. Een voorbeeld van duurzaam bouwen is het gebruiken maken van sloopmateriaal voor nieuwbouw betongranulaat en metselwerkgranulaat van oude funderingen en muren opnieuw gebruiken (Rijksoverheid.nl). Ook wordt er verder gedacht aan het de isolatie van het huis, zodat de stookkosten niet heel hoog uitvallen. Ook het opwekken van energie is een vraagstuk die beantwoord moet worden. Dat kan gedaan worden door bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook kan je een waterpomp installeren wat een duurzaam alternatief is voor en cv-ketel op gas. Hoe de warmtepomp werkt is dat het warmte wint vanuit de lucht, bodem of grondwater en dit zet de pomp om in bruikbare energie om het huis te verwarmen. De pomp werkt wel op stroom, waardoor het stroomgebruik toeneemt, maar het gas gebruik afneemt. Daarentegen als je stroom zelf opwekt dan wordt de CO2-uitstoot nog lager. Alleen je kan nog verder gaan door hemelwater op te vangen en misschien wel zelf te zuiveren. Al met al kun je zelf helemaal bepalen wat de duurzame en/of energie-efficiënte bouwtechnieken. Er is per woning van alles mogelijk. Bij de overheid zijn er strategieën duurzaam bouwen te lezen. Wel zijn er enkele regels verbonden aan het bouwen en verbouwen van woningen, maar in het bouwbesluit 2012 staat wat de bouwtechnische voorschriften zijn waaraan het gebouw minimaal aan moet voldoen. De voorschriften zijn op gebied van bruikbaarheid, energiezuinigheid, gezondheid, milieu en veiligheid.

Inrichting

De inrichting van het huis kan ook duurzaam worden aangepakt bijvoorbeeld door de verlichting te veranderen in LED-verlichting. Dat is veel beter dan halogeen lampen en gaan LED-lampen gaan veel langer mee. Ook van raamdecoratie zijn er veel duurzame producten. Er zijn rolgordijnen die gemaakt zijn van petflessen. Ook door het kopen van tweedehands banken, stoelen, tafels etc. ben je al duurzamer bezig dan alles nieuw te kopen. Je geeft die spullen een tweede leven. Mocht je wel nieuwe spullen willen dan is het slim om meubels te kopen van hoge kwaliteiten. Hierdoor ga je alsnog de massaconsumptie tegen. Ook door het gebruiken van natuurlijke materialen zoals hout. Let wel op dat het hout voorzien is van een FSC-certificaat. Waarom FSC certificering? Deze certificering houdt in dat het hout uit een duurzaam bos komt. Dit betekent dat de boseigenaar rekening heeft gehouden met biodiversiteit, bescherming waterlopen en veiligheid van bosarbeiders. Ook alleen gecertificeerde bedrijven die zich aan de regels houden en mogen dat certificaat op hun producten plaatsen. Ook door lokale vakmensen te steunen en niet bij de grote ketens te gaan. Dus ga langs ateliers en concept stores om te kijken wat zij hebben voor jouw interieur. Ook kan je gebruik maken van duurzame verf voor een mooie kleur op de muur, hierdoor ben je ook al duurzamer bezig dan wanneer normale verf gebruikt.

Duurzaam omgaan met energie

Er zijn verschillende soorten duurzame energiebronnen zoal zon, wind en aardbronnen. Deze energiebronnen raken nooit op en veroorzaken geen luchtvervuiling en zelf geen CO2-uitstoot. De fossiele brandstoffen dragen erg sterk bij klimaatverandering.

Wat is zonne-energie voor een energiebron? Zonne-energie is een schone energiebron. Je kunt zelf zonnepanelen op je dak hebben, maar er zijn ook grote zonneparken in Nederland. Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om tot stroom. Dan heb je ook een zonneboiler dat zonlicht omzet tot warmte. Verder heb je ook thermische zonne-energie wat niet wordt gedaan in Nederland, omdat het vooral in landen wordt gedaan waar veel zonlicht is. Hoe het werkt is dat er op een klein oppervlak hitte wordt opgewekt en met die hitte wordt stroom gemaakt en met die stroom elektriciteit opgewekt.

Windenergie is een energiesoort dat schoon is en nooit op gaat. De windturbines wekken stroom op zonder luchtvervuiling en zonder gebruik maken van fossiele grondstoffen. Alleen bij de bouw, onderhoud en bij het afbreken van de windturbine komt er wel wat CO2 bij vrij, maar dat is na 3 tot 6 maanden al uit bespaard. Een windturbine gaat ongeveer 20 jaar lang mee. Windturbines kunnen wel een negatief effect hebben op natuur, vooral op vogels. Doordat er dan botsingen ontstaan tussen de vogel en windturbine. Wat een stuk belangrijker is de verstoring voor de voedsel-, rust- en broedgebieden. Het ligt per vogelsoort aan hoe groot de barrière is. Een windturbine levert energie vanaf windkracht 2 en bij windkracht 6 levert het zijn maximale energie, tot aan windkracht 10 blijft het constant. Als het hoger dan windkracht 10 is wordt de windturbine stilgezet vanwege de veiligheid.

Bij het gebruik van aardbronnen wordt er geen CO2 uit gestoot en dit alternatief raakt nooit op. Doordat de zon de bodem en het bodemwater opwarmt, circuleert de warmte rond. Hierdoor kan de zonnewarmte tot honderden meters diep in de aardkost komen. Het werkt als volgt er gaat een buizensysteem de grond in dat wordt bodemwarmtewisselaars genoemd. Door de buizen wordt vloeistof gepompt (meestal antivries). De vloeistof stroomt door de warmere bodem, hierdoor warmt het daar op en stroomt het verder door de buizen, weer terug op het oppervlak. Aan het oppervlak staan grote waterpompsystemen die het overnemen van de vloeistof in de bodemwarmtewisselaars. Vanuit hier wordt het vervoert naar huizen en de industrie.

Door middel van een paar gemakkelijke veranderingen kan je al duurzamer omgaan met energie. Loop nog een keer het licht na of wel al het licht uit is. Hoe vaak vergeet je zelf om de lamp uit te doen voordat je weggaat? Misschien vaak, maar misschien ook nooit. Mocht je het wel vaak vergeten dan is het een goed idee om een sensor lamp aan te schaffen, zo weet je zeker dat het licht uit is als er niemand in de kamer is. Ook de stekkers niet tijdig uit het stopcontact halen is een veel gemaakte fout. Hoe vaak laat jij je oplader wel niet in het stopcontact? Dit soort ‘sluipverbruik’ kan je gemakkelijk voorkomen door zelf direct de stekkers te verwijderen. Ook kan je geld investeren in stekkerblokken met schakelaars die sluipverbruik uitschakelen. Het overstappen naar energiezuinige apparaten of op te letten bij aanschaf wat het energielabel is. Als je korter doucht ben je duurzamer bezig. Verder ben je ook duurzamer bezig als je afval scheid en recycled en laat kapotte dingen eerder repareren dan weg te gooien. Door een paar kleine aanpassingen kan je al duurzamer bezig zijn met leven.

Duurzaam eten

Hoe je eet heeft meer impact op het milieu dan je denkt. Hoe vaak per week eet jij bijvoorbeeld vlees? Vlees is hartstikke lekker maar heel belastend voor het milieu. Door duurzaam eten te gaan eten belast je het milieu al een stuk minder. Kies in plaats van 7 dagen per week vlees voor 5 dagen per week vlees en probeer het steeds iets te verminderen. Verspil zo min mogelijk voedsel en probeer nog iets lekkers te maken van je kliekjes, zo verspil je ook geen voedsel. Drink ook vooral kraanwater dit is de beste keuze voor milieu volgens het voedingscentrum. Ook kan je kijken naar de keurmerken van de producten. Als het een keurmerk heeft voor bijvoorbeeld MSC of ASC vis dan weet je dat het goed is gevangen. Doordat het dierenwelzijn beter is. Verder is het goed om te kijken naar seizoensproducten, ze belasten minder het milieu omdat het snel van het land af gaat. Verder is het goed om te kijken naar wat de producten doen met jouw gezondheid. Kies meer voor plantaardige voeding in plaats van dierlijke voeding. Ook het kiezen voor peulvruchten, ongezouten noten en vis in plaats van vlees is erg gunstig.

Door het zelf te composteren van etensresten ben je ook een stuk bewuster bezig met het milieu. Door te composteren bespaar je energie en verklein je de afvalberg. De beloning die je krijgt is een goede bodemverbeteraar voor de tuin. Alleen je moet wel goed composteren anders veroorzaakt het broeikasgas. Als het verkeerd gaat ontstaat er een rottingsproces zonder zuurstof, waardoor methaan ontstaan. Er zijn drie verschillende compostsystemen waarmee jij kan werken: composthoop en open compostbak, compostvat voor in de tuin en compostvat voor keuken of balkon. Het ligt vooral aan hoe groot je eigen tuin is en wat dan het handigst is om te gebruiken. De ideale composthoop dient veel aandacht nodig. Door goede doorluchting wat je ongeveer elke 6 weken doet door de composthoop in zijn geheel ondersteboven te keren. Dat versnelt het composteerproces. Ook het zorgen voor variatie is erg goed. Als je veel tuinafval hebt leg dat dan niet in één keer op de composthoop, maar in porties. Verder het zorgen voor voldoende vochtigheid in de composthoop is erg belangrijk. Het mag niet te nat en niet te droog worden, af en toe een klein beetje water is prima. Plaats de composthoop niet onder een afdak en niet in een open veld. Onder een boom en half beschut is een goede plek.  

Zero waste

Zero waste is een leven zonder onnodige verpakkingen, dus niet constant plastic flesjes, maar één fles die je constant bijvult. Hierbij spaar jezelf ook geld uit. Hier gaat het ook vooral om geen onnodig energie ook te gebruiken. Je bent dus heel bewust bezig met het verspillen van spullen of verpakkingsmateriaal. Zero waste is een levensstijl die op allerlei manieren te omschrijven is. Ook bedrijven passen zero waste toe door bijvoorbeeld geen plastic bekertjes op kantoor meer te hebben. Het toepassen van een zero waste levensstijl is dat je het afval echt tot het minimum probeert te verlagen en het liefst helemaal geen plastic afval meer. Hierdoor kan iedereen een zero waste levensstijl toepassen.

Duurzaam shoppen

Shoppen is vervuilender dan je denkt. De industrie is ontzettend vervuilend, dit komt ook door de hoeveelheid kleding dat wordt weggegooid. Ook de materialen waar kleding van wordt gemaakt wordt steeds duurzamer. Verder zijn er andere manieren om bewuster bezig te zijn met het milieu.

Hier volgen enkele gemakkelijke tips om duurzamer te shoppen. Probeer impulsaankopen te vermijden. Shop doelgerichter waardoor je geen aankopen doet die niet nodig zijn en die je eigenlijk ook niet nodig hebt. Hierdoor hoef je minder weg te gooien, want als je het niet draagt is het zonde om in de kast te laten hangen. Check de labels van de kleding, zo kan je zien van welk materiaal dit is gemaakt en waar het vandaan komt. Probeer ook zoveel mogelijk de synthetische stoffen te vermijden, omdat die ontzettend schadelijk zijn. Ook zijn er duurzame kledingzaken waar je lekker kunt winkelen en verantwoord kleding kunt kopen. Wat nu echt een trend is en nog wel een trend zou blijven is tweedehands kleding ofwel vintage. Wat eerder een stoffig imago had is het nu super hip. Door juist naar een tweedehands winkel te gaan en daar je kleding proberen te vinden. Je moet wel soms geluk hebben, omdat het soms wel tegen kan vallen. Wat nog een voordeel is aan vintage shoppen is dat het ook voordelig is voor je portemonnee. Ook het wassen van kleding is schadelijk voor het milieu je verbruikt dan water, energie en microvezels komen dan vrij. Maar je wil wel je kleding wassen. Probeer het dan koud te wassen en niet je kleding in de droger te gooien. Ook kan je kiezen voor een ecologische wasmiddel, die bevat minder schadelijke stoffen.

Plasticvrij leven

Door het plastic vrij leven ben je erg bewust bezig met de voetafdruk die jij achterlaat op de wereld. Van tandpastatubes tot boterhamzakjes we gebruiken veel wat na één keer gebruik de prullenbak in wordt gegooid. Wat hartstikke zonde is omdat de grootte van de plastic soep in de zee alleen maar toeneemt. Begin bij de kleine switches dus in plaats van een boterhamzakje een bakje voor je boterhammen. Hier volgen nog 10 tips waarmee jij kan beginnen met het plastic vrij leven.

1.       Een stoffentas bij je hebben voor de boodschappen. Neem een koffie beker voor to go mee in plaats van dat je een koffie beker krijgt bij je bestellen, daarnaast kies voor papieren rietjes of liever geen rietjes. Verder probeer een herbruikbare plastic drinkfles bij je te hebben.

2.       Loop een keer door je huis en ontplastic je huis zoveel mogelijk. Je hebt vast spullen in huis staan die je nooit gebruikt of aanraakt. En als je het wel veel gebruikt zoek dan naar een alternatief.

3.       Houd je eigen doel voor ogen. Probeer voor jezelf het verschil te maken, maar probeer niet direct te streng zijn voor jezelf. Oude gewoontes zijn niet zomaar verdwenen hier gaat tijd overheen.

4.       Je eigen schoonmaakmiddelen kan je maken, hierdoor belast je het milieu niet met de schadelijke varianten. Tevens gebruik je dan ook geen plastic.

5.       Vervang douchegel, handzeep, shampoo en conditioner door blokvormen. Hier kan je uiteindelijk langer mee doen dan met de vloeibare versie.

6.       Ga voor plasticvrij kleding, dus kies voor de natuurlijke stoffen zoals zijde, katoen en wol.

7.       Probeer eens naar een verpakkingsvrije winkel te gaan.

8.       Kies voor herbruikbare decoratie spullen zoals vlaggetjes op verjaardagen, bekers of bordjes.

9.       Voor de vrouwen kies de plasticvrije producten voor de maandelijkse feestweek. Ga voor een menstruatiecup of wasbaar maandverband.

10.   Ga eens voor herbruikbare wattenstaafjes of wattenschijfjes. Ook kan je jouw tandenborstel plastic vrij maken.