Ga naar de inhoud

Duurzaam wonen? Kies dan voor een milieuvriendelijke eettafel!

  • door

Vandaag de dag zijn steeds meer Nederlanders bezig met het verduurzamen van hun woning. Deze trend was al gaande, maar de huidige energiecrisis heeft het nog duidelijker gemaakt voor mensen dat het belangrijk is dat je woning zo duurzaam mogelijk is. Nu kun je je woning op allerlei manieren verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren of door je woning goed te isoleren. Maar, je kunt ook investeren in een duurzaam interieur. In dit artikel gaan we dieper in op een duurzaam interieur en dan specifiek op een milieuvriendelijke eettafel. We behandelen enkele veelgestelde vragen rondom een duurzame eettafel en hopen je zodoende een stukje bewuster te maken. 

Wat is een milieuvriendelijke eettafel? 

We beginnen met een belangrijke vraag, namelijk: wat is eigenlijk een milieuvriendelijke houten eettafel? Het is belangrijk dat het hout dat gebruikt wordt voor de eettafel duurzaam is. Zo vind je bij Robuuste Tafels bijvoorbeeld boomstamtafels die gemaakt zijn van hout dat zorgvuldig geselecteerd wordt uit duurzaam beheerde bossen. Wanneer er hout gekapt wordt in deze bossen krijgt het bos de tijd om weer aan te groeien. Op deze manier wordt ontbossing tegengegaan. Voor de productie van deze tafels zijn overigens weinig planken nodig, dus er hoeft weinig hout gekapt te worden om een tafel te maken. De kwaliteit van deze planken is erg hoog en de tafel heeft daardoor een lange levensduur. Ook bestaan er eettafels die gemaakt zijn van gerecycled hout. Ook dit geldt als een milieuvriendelijke eettafel. 

Ga zorgvuldig om met de duurzame eettafel

Om de levensduur van de milieuvriendelijke houten eettafel volledig te benutten is het belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met de eettafel. Zorg bijvoorbeeld voor een goed klimaat voor de tafel. Eiken tafels gedijen bijvoorbeeld het beste in een niet te warme en droge omgeving. Zo is een luchtvochtigheid van tussen de 45% en 55% goed voor een eiken tafel. Door planten toe te voegen aan je interieur zorg je niet alleen voor een gezellige sfeer, maar ook voor een hogere luchtvochtigheid. Wanneer het klimaat te veel afwijkt van het optimale klimaat, dan kunnen er scheuren ontstaan in de tafel en daarnaast kan deze kromtrekken. Wanneer er vuil of vlekken ontstaan op de duurzame eettafel, dan dien je deze direct te verwijderen. Dit kun je het beste doen met een doek die licht vochtig is. Nadat je het vuil hebt verwijdert is het zaak om de tafel droog te maken met een zachte doek. Mocht je geoliede tafel een ernstige vlek hebben, dan kun je er ook voor kiezen om de tafel op te schuren en opnieuw in te oliën.