Ga naar de inhoud

Duurzaam wonen? 4 tips om je woning duurzamer in te richten

  • door

Nederlanders worden steeds bewuster van hun impact op het milieu. Steeds meer mensen handelen ook naar dat bewustzijn en kiezen ervoor om hun woning duurzamer te maken. Je woning verduurzamen kan op vele manieren. Vaak denken mensen direct aan ingrijpende toepassingen, zoals het laten installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Maar, je kunt ook wat kleinere stappen nemen om je woning milieuvriendelijker te maken. Zo kun je ook denken aan de inrichting van je woning. In dit artikel gaan we dieper in op 4 tips waarmee jij je woning duurzamer maakt en zodoende je ecologische footprint verkleind. 

Wissel oude gloeilampen in voor LED-verlichting 

Ondanks dat LED-lampen al een behoorlijke tijd op de markt zijn, zijn er nog steeds veel mensen die kiezen voor de charme van oude gloeilampen. Maar, gloeilampen verbruiken tot wel 90% meer energie dan LED-lampen. Daarnaast wordt veel van de energie omgezet in warmte en niet in licht. Wanneer je al je oude gloeilampen inruilt voor nieuwere LED-verlichting bespaar je dus een hoop energie. Daarnaast hebben LED-lampen een veel langere levensduur dan de gloeilampen. LED-lampen gaan gemiddeld tot wel 35.000 branduren mee. Bij gloeilampen geniet je van slechts 1000 branduren. Wanneer je overstapt op LED-lampen is dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeker voor je eigen portemonnee. Vooral als je LED-lampen ook nog eens worden aangedreven door groene energie

Koop tweedehands en lever je oude spullen weer in

Heb je nieuwe meubels of andere zaken in je interieur nodig? Kijk niet direct naar nieuwe producten maar oriënteer je ook eens op het tweedehands aanbod. Tegenwoordig zijn er vele platformen waarop je tweedehands producten kunt kopen. Hier vind je vaak producten die nog in een goede staat verkeren, maar die je tegen een mooi prijsje kunt ophalen. Win-win! Door tweedehands producten te kopen ga je massaproductie tegen. Hoe meer tweedehands producten er verkocht worden, des te minder nieuwe producten er geproduceerd moeten worden. Wanneer je nieuwe dingen voor in je interieur koopt, lever dan je oude spullen weer in. Zodoende geef je die producten ook weer een tweede leven en draag je een steentje bij aan de circulaire economie. Mogelijk kun je er nog een klein bedrag voor krijgen ook. 

Kies voor duurzame meubelen 

Wil je toch nieuwe meubelen kopen, kies dan voor duurzame meubelen. Bij sommige typen interieur kun je al snel de mist ingaan. Zo is er in een industrieel interieur veel hout te vinden. Als je voor allerlei meubelen kiest die gemaakt zijn van niet-duurzaam hout, dan sla je de plank mis betreft het verduurzamen van je woning. Kijk dus goed naar de productinformatie van producten om te kijken of de producten ook écht duurzaam zijn. Er bestaan ook genoeg meubelen van hout die wel duurzaam zijn, denk bijvoorbeeld aan eikenhout of mangohout.