Duurzaam verlichten: zo doet je dat

  • door
duurzaam verlichten

Een verlicht huis kost energie en energie wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen. Dit wordt ook wel grijze energie genoemd. Het is natuurlijk beter om groene energie op te wekken, zodat je duurzaam je huis kunt verlichten. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Vervang je gloeilamp voor een LED-lamp

Allereerst is het belangrijk bij het duurzaam verlichten van je huis, dat je alle lampen vervangt door LED-verlichting. Hiermee maak je al een hele grote stap. Een LED lamp is namelijk wel 90% zuiniger dan een gloeilamp. Deze lampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een LED inbouwspot, lampen met een kleine en een grote fitting en dimbare lampen. Tegenwoordig kun je overal wel LED lampen vinden. Naast het feit dat ze 90% minder energie gebruiken dan gloeilampen, stoten ze ook nog eens veel minder CO2 uit dan een gloeilamp. Om je een beeld te geven ter vergelijking: 10 LED-lampen die 3 uur aan staan, stoten 211kg minder CO2 uit dan gloeilampen! En dat kun je alleen al besparen door je lampen te vervangen. Dat is zeker geen groot karwei als je het ons vraagt. Dus heb jij nog geen LED-lampen in huis hangen? Hup! Tijd om ze te vervangen. 

Zet je lamp vaker uit

Ook al heb je alle lampen in je huis vervangen door LED-lampen, wanneer een lamp onnodig brandt is dat natuurlijk zonde. Wen het jezelf daarom aan om lampen uit te doen wanneer je een kamer in je huis verlaat. Naar het toilet geweest? Licht uit. Gaat u tv kijken in de woonkamer? Doe de lamp in de hal dan uit. Het onnodig branden van licht is natuurlijk zonde. Veel mensen hebben tegenwoordig slimme verlichting. Hiermee kun je via een app aangeven wanneer je lampen aan gaan, maar ook uit gaan. Zo kun je instellen dat je lampen standaard elke avond uit gaan om bijvoorbeeld 23:30 uur, wanneer je gaat slapen. Op die manier is het niet erg dat je een keer een lamp vergeet uit te doen, want dat wordt al automatisch gedaan. 

Recycle je lampen

Recyclen is altijd goed en dat kan ook met je lampen. Wanneer je al je lampen hebt vervangen door LED-verlichting, is het belangrijk dat je de oude lampen in de daarvoor bestemde bakken gooit. Doe je dit niet? Dan komen er schadelijke stoffen bij het afval en uiteindelijk in het milieu. Denk hierbij aan schadelijke stoffen zoals kwik of neon. De lampen kunnen bij supermarkten of lampenzaken ingeleverd worden. Vooral duurzame verlichting kan voor bijna 90% gerecycled worden!

Duurzaam verlichten is dus niet zo moeilijk, met het vervangen van je gloeilampen door LED-lampen maak je al een grote stap. Zorg ervoor dat je lampen niet onnodig branden thuis of schaf slimme verlichting aan. Als je je oude lampen ook nog eens inlevert, ben je helemaal groen en goed bezig. Zo draag jij bij aan een beter milieu.