Ga naar de inhoud

Duurzaam reizen: hoe doe je dat?

  • door
Duurzaam reizen

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de hedendaagse maatschappij en is een blijvende trend. Dit heeft onder meer invloed op de reisbranche. Binnen deze branche zoekt men naar mogelijkheden om duurzamer reizen mogelijk te maken. Welke opties heb je tegenwoordig al? In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje! Hoe zorg jij momenteel dat je zo duurzaam mogelijk reist? 

Voordat we inzoomen op de mogelijkheden, is het goed om te definiëren wat duurzaam reizen nu werkelijk is. Duurzaamheid gaat namelijk verder dan het beperken van de uitstoot tijdens een reis. Denk ook aan duurzaamheid in de vorm van mensenrechten en het behoud van cultuur. Behoud van cultuur kan bijvoorbeeld zijn, dat de cultuur niet vervangen wordt door massale all inclusive resorts. 

Kies voor een milieubewuste reisorganisatie 

De makkelijkste manier om duurzaam reizen mogelijk te maken, is door te kiezen voor een milieubewuste reisorganisatie. Dit betekent niet dat deze organisatie geen vliegreizen aanbiedt. Het kan gaan om een organisatie die in ruil voor iedere verkochte vakantie investeert in een bepaalde groen project in het land van bestemming. Op deze manier wordt de uitstoot van de vliegreis enigszins gecompenseerd door nieuwe bomen aan te planten of te investeren in duurzame energie. Expedia staat bekend om de duurzame reizen in hun aanbod. Via deze website profiteer je van korting op het boeken van je duurzame reis via Expedia.

Draag zelf bij aan de compensatie van uitstoot 

Tegenwoordig zijn er steeds meer reisorganisaties en bijvoorbeeld vliegmaatschappijen die je de mogelijkheid bieden om tijdens het bestellen van je tickets al bij te dragen aan de compensatie van de uitstoot die je veroorzaakt. Vaak betekent dit dat je niet meer dan een paar euro extra betaalt voor het ticket. Deze extra euro komt ten goede aan duurzame projecten. Op deze manier hoef je jezelf minder schuldig te voelen over de milieuonvriendelijke vliegreis die je maakt. 

Huur een fiets in plaats van een auto

Veel mensen huren een auto op hun vakantiebestemming. Het geeft hen de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Verstandiger is het echter om een fiets te huren! Niet alleen is het leuker om een plaats op de fiets te verkennen, ook is dit veel duurzamer. Er zijn steeds meer steden in Europa waar organisaties het huren van een fiets mogelijk maken. Het geldt onder meer voor Valencia en Barcelona. 

Kies voor een direct vlucht per vliegtuig 

Belast het milieu zo min mogelijk met je vliegreis, door altijd voor een directe vlucht te kiezen. De meeste brandstof wordt namelijk verbruikt bij het opstijgen. Eenmaal in de lucht neemt het verbruik en daarmee de uitstoot al snel af.