Duurzaam oppassen met 3 groene kinderactiviteiten voor buiten en binnen

  • door

Hoe eerder kinderen les krijgen over duurzaamheid, des te bewuster ze op jonge leeftijd worden over de invloed van mensen op het milieu. In het basisonderwijs krijgen kinderen al enige lesstof over dit onderwerp voorgeschoteld, maar ook in hun vrije tijd zijn er leuke activiteiten die je met kinderen kunt ondernemen waarmee je hen kunt ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Om je kinderen zo goed mogelijk te ontwikkelen kan het lonen om af en toe wat educatieve vrije tijd in te plannen. Heb jij vaak een oppas die op je kinderen past? Ook die kan met wat laagdrempelige activiteiten je kinderen iets duurzaams bijbrengen. In dit artikel hebben wij 3 van zulke activiteiten voor je op een rij gezet. 

Houd samen de buurt schoon

Kinderen houden ervan om buiten te spelen. Lekker fietsen met vrienden of vriendinnetjes, in de zandbak spelen of verstoppertje spelen. Zo zijn er allerlei activiteiten die de kleintjes graag buiten ondernemen. Maar, je kunt ze ook eens meenemen naar buiten om de buurt op te ruimen. Neem ieder een vuilniszak, handschoenen en een prikker mee en ga gezellig samen op pad. Raap al het zwerfafval dat jullie onderweg tegenkomen en stop het in de zak. Om het gezelliger te maken kunnen jullie gezamenlijk liedjes zingen of stop onderweg even bij de speeltuin, zodat de kinderen daar even kunnen spelen. Terwijl jullie daar zijn, kunnen jullie het mogelijke zwerfafval daar ook direct opruimen. Kijk goed om jullie heen of er voldoende afvalbakken zijn om afval in te gooien. Zo niet, maak hier dan melding van bij de lokale autoriteiten. Zodoende worden er mogelijk meer afvalbakken geplaatst en kan het probleem in de toekomst voorkomen worden. 

Kijk samen een leuke, educatieve film

Naast buitenspelen kijken kinderen ook graag naar leuke (animatie)films. Maar, wist je dat je heel goed een leuke film kunt kijken die ook een educatieve boodschap heeft? De animatiefilms: Ice Age, Happy Feet, Police Patrol en Rio hebben allen een onderliggende boodschap betreft het milieu. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap! Daarnaast zijn er nog talloze andere films, series of documentaires die je samen met de kleintjes kunt kijken en waar ze wat van op kunnen steken. Zo geeft Freek Vonk les op zijn YouTube-kanaal over biologie, zijn er laagdrempelige natuurdocumentaires voor jonge kinderen of indien je oudere kinderen hebt zijn er ook wat complexere natuurdocumentaires. 

Maak vegetarische of veganistische hapjes

Na het buitenspelen en het kijken van een leuke film zullen de kinderen wel honger hebben gekregen. Breng de kinderen in contact met plantaardige maaltijden door gezamenlijk vegetarische of veganistische snacks te bakken. Zoek leuke recepten op waarmee de kinderen je kunnen helpen, zoals het bakken van veganistische cakejes. Jij of de oppas kan het bakwerk verrichten en de kinderen kunnen de cakejes versieren met bijvoorbeeld vegan hagelslag, noten of gedroogd fruit. Om het af te maken kun je het cakeje voorzien van wat eigengemaakte vegan slagroom. Overigens zijn er talloze vegan en vegetarische recepten voor kinderen te vinden op het internet. Dus mochten de kinderen geen cakejes lusten, dan is er wel iets anders lekkers te vinden. 

Hulp bij het vinden van een oppas?

Fijn dat er genoeg activiteiten zijn die je met kinderen kunt doen om ze iets duurzaams bij te brengen. Maar, zoek jij nog een oppas die deze activiteiten kan ondernemen met jouw kleintjes? Bij Oppasland vind je een ruim aanbod aan gastouders en oppassers door heel Nederland. Oppassen in Amsterdam, Utrecht, Groningen en nog veel meer plekken in Nederland is geen probleem met het aanbod van Oppasland. Je kunt online de profielen van de oppassers inzien en de informatie analyseren die op de profielen staat. Zodoende heb je in een oogopslag een goed beeld van de oppasser en of deze bij jouw wensen past.