Ga naar de inhoud

Duurzaam ondernemen, waar begin je?

  • door

Duurzaamheid wordt in het dagelijks leven steeds belangrijker en we proberen dan ook steeds “groener” door het leven te gaan. Zo lassen gezinnen minimaal één, soms twee dagen per week een vegetarische dag in en we kopen zoveel mogelijk tweedehands in plaats van nieuw. Ook op het gebied van ondernemen wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Meer en meer bedrijven stappen over naar een duurzamere bedrijfsvoering en hebben MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) dan ook als een USP. Maar hoe werkt duurzaam ondernemen eigenlijk? En waar begin je? We geven je graag een aantal tips!

Een duurzaam kantoorpand

De eerste stap is om te kijken hoe duurzaam het kantoorpand is. Door de CO2 uitstoot van het kantoorpand te verminderen zorg je voor een klimaatneutraal pand. Op lange termijn kun je bijvoorbeeld denken aan zonnepanelen op het dak zodat je zelf energie kunt opwekken. Natuurlijk dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. Ben je een startende ondernemer en wil je een kantoorruimte huren? Dan kun je natuurlijk niet zelf zonnepanelen op het dak installeren. Juist dan is het in de zoektocht naar een geschikte ruimte belangrijk om te kijken wat de verhuurder doet aan duurzaamheid. Heb je een bedrijfsruimte gekocht? Dan zijn zonnepanelen juist een hele slimme investering.  

Een duurzame werktelefoon

Veel ondernemers kiezen voor een aparte werktelefoon om werk en privé enigszins gescheiden te houden. Heb je dus een werktelefoon nodig? Voor jezelf, of misschien wel voor jouw medewerkers? Kies dan voor refurbished of tweedehands in plaats van nieuw. Tijdens de productie van smartphones komen een hoop giftige stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Wist je dat het maken van een telefoon 16 kg CO2 per toestel kost? Doordat je voor een tweedehands toestel kiest, hoeft er voor jou geen nieuwe telefoon gemaakt te worden en hiermee help je mee om de CO2 uitstoot te verminderen.

Duurzame kantoorbenodigdheden

Ook op de werkplek kun je een hoop verduurzamen. Tegenwoordig zijn er dan ook ontzettend veel duurzame kantoorbenodigdheden te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg alternatieven voor de traditionele notitieboekjes. Deze milieuvriendelijke notitieboekjes worden niet gemaakt van papier van bomen, maar van steengruis afval of koffiedik. Probeer ook het printgebruik te verminderen en als je dan toch een keer iets moet uitprinten, kies dan voor 100% gerecycled papier. 

Een schoon kantoor op een milieuvriendelijke manier

Je zult er misschien niet snel bij stilstaan, maar ook de hygiëne binnen het kantoor kan op een milieuvriendelijke manier. Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakproducten om het kantoor eens per week grondig schoon te maken.