Ga naar de inhoud

Duurzaam ondernemen in 2023: 5 tips

  • door

Meer dan ooit moeten bedrijven naar de toekomst kijken en plannen maken voor duurzame praktijken. Nu we alweer in 2023 zitten, is het essentieel dat bedrijven zich bewust zijn van de stappen die nodig zijn om duurzamer te worden. Dit artikel gaat in op vijf belangrijke tips voor duurzamer ondernemen die je nu al kunt gaan toepassen.

Tip 1: Verminder je koolstofvoetafdruk

Een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten naar een duurzamer bedrijf is het verkleinen van je koolstofvoetafdruk. Dit betekent maatregelen nemen zoals het verbeteren van de energie-efficiëntie in je hele bedrijf, waar mogelijk hernieuwbare energiebronnen gebruiken en manieren vinden om afval te verminderen. Al deze stappen helpen de impact van je bedrijf op het milieu te verminderen en verlagen tegelijkertijd de kosten.

Tip 2: Investeer in duurzame technologie

Een andere goede manier om ervoor te zorgen dat je bedrijf is voorbereid op een duurzamere toekomst, is door te investeren in op duurzaamheid gerichte technologie. Er zijn veel verschillende soorten technologie die kunnen helpen je bedrijf efficiënter te maken, van zonne-energiesystemen tot geautomatiseerde waterbeheersystemen. 

Tip 3: Onderwijs werknemers over duurzaamheid

Een andere belangrijke stap om een duurzamer bedrijf te worden is jezelf en je werknemers voor te lichten over duurzaamheid. Dit betekent leren over onderwerpen als klimaatverandering, behoud van hulpbronnen en andere gerelateerde onderwerpen, zodat iedereen binnen je organisatie begrijpt waarom duurzaamheid belangrijk is. Het houdt ook in dat innovatie onder werknemers wordt aangemoedigd, zodat ze met creatieve oplossingen kunnen komen om je bedrijf na verloop van tijd duurzamer te maken.

Tip 4: Investeer in duurzame benodigdheden

Een andere manier waarop je ervoor kunt zorgen dat je bedrijf voorbereid is op 2023 is door te investeren in duurzame benodigdheden en materialen. Dit houdt in dat je waar mogelijk overstapt op recyclebaar of biologisch afbreekbare verpakkingen, kiest voor goede afvalscheiding en een  container restafval en dat je eenmalig gebruik zoveel mogelijk beperkt (zoals plastic bestek of bekers). Deze kleine veranderingen kunnen een grote invloed hebben op hoe duurzaam je bedrijfsvoering is. 

Tip 5: Geef prioriteit aan transparantie

Ten slotte is het belangrijk om prioriteit te geven aan transparantie in je levering. Dit betekent open zijn over waar materialen vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd; onderzoek doen naar het arbeidsbeleid van leveranciers; duidelijke informatie geven over product ingrediënten; en zorgen voor eerlijke lonen op alle productieniveaus binnen de toeleveringsketen. Door te streven naar transparantie in alle aspecten van de productie, zullen klanten weten wat er in elk product zit dat ze bij je kopen – wat helpt bij het opbouwen van vertrouwen tussen hen en je merk!