Ga naar de inhoud

Duurzaam je huis inrichten, hoe doe je dat?

  • door

Je wilt duurzamer leven, maar je hebt geen idee waar te beginnen? Begin eens met het duurzaam inrichten van je huis. Er zijn genoeg duurzame spulletjes verkrijgbaar voor een duurzame badkamer of om duurzaam te eten. Maar hoe zit dat eigenlijk met de inrichting van je huis? Kun je je huis milieubewust inrichten? Zeker kan dat! Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Koop tweedehands

Het is natuurlijk het beste om tweedehands spulletjes te kopen voor inrichting van je huis. Een groot voordeel is dat je lang niet zoveel geld kwijt bent als aan het kopen van nieuwe spullen. Daarnaast draag je op die manier ook nog een steentje bij aan het milieu, door spullen een tweede leven te geven. Zo hoeven de spullen niet weggegooid te worden en hoeven er geen nieuwe spullen geproduceerd te worden. Als we met z’n allen meer tweedehands kopen, zal de productie dan ook een stuk minder worden en zal er veel minder worden weggegooid. Maar het begint natuurlijk met jezelf. Bezoek eens een leuke tweedehands winkel en wie weet vind je een prachtig pronkstuk die perfect past bij jouw nieuwe inrichting. Een nadeel is dat je afhankelijk bent van wat er gebracht wordt. Het kan voorkomen dat je bij je ene bezoek prachtige dingen mee kunt nemen, terwijl je tijdens een ander bezoek helemaal niets kunt vinden. Toch is het zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. 

Vaak kun je oude en lelijke meubels helemaal opknappen door ze te schuren en opnieuw te verven. Zo heb je een mooie vintage meubel, helemaal door jezelf opgeknapt. Ideaal om mee te pronken in je huis.

Natuurlijke materialen

Wil je toch liever iets nieuws kopen of kun je bij de tweedehands winkel niet vinden wat je zoekt? Let er dan in ieder geval op dat je producten koopt die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Zo kun je bij houten meubels letten op het FSC-certificaat. Wanneer houten meubels dit certificaat hebben, is het hout verantwoord gekapt. Je kiest daarmee voor duurzaam. Nog beter is om te kiezen voor hout van bomen dat in Nederland groeit en hier dan ook gekapt is. Een voorbeeld hiervan is de iep of de zomereik. Koop daarnaast producten die bijvoorbeeld gerecycled zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een duurzame bloempot kopen van Elho. Deze bloempotten zijn gemaakt van gerecycled plastic. Ideaal, want zo zorg je ervoor dat de plastic soep verminderd wordt en heb jij een mooie nieuwe bloempot.

Let dus goed op de materialen waar de producten van gemaakt zijn en kies het liefst voor gerecycled materiaal of koop tweedehands! Geef de spullen een tweede leven en een mooi plekje in jouw huis.