Ga naar de inhoud

Duurzaam huren: de voordelen van huren in plaats van bezitten

 • door

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel spullen je bezit die je maar zelden gebruikt? Of hoeveel geld en ruimte deze bezittingen in beslag nemen? Steeds meer mensen beginnen de voordelen van huren boven bezitten te zien. Niet alleen is het vaak goedkoper, maar het is ook een duurzamere optie. In deze blog zullen we de voordelen van het huren van spullen bespreken en hoe deze keuze kan bijdragen aan een groenere, meer duurzame toekomst.

Waarom is huren duurzamer dan bezitten? 

Er zijn verschillende redenen waarom huren vaak duurzamer is dan bezitten. Hieronder volgen enkele belangrijke redenen:

 • Minder grondstoffen en energie: Als je iets huurt, wordt het product meestal door meerdere mensen gebruikt. Hierdoor wordt er minder materiaal en energie gebruikt voor de productie en het transport van het product. Dit bespaart grondstoffen en vermindert de CO2-uitstoot.
 • Geen afval: Als je iets huurt, hoef je het niet weg te gooien als je het niet meer nodig hebt. Het product kan gewoon teruggebracht worden en opnieuw gebruikt worden door iemand anders. Dit vermindert de hoeveelheid afval en draagt bij aan een duurzamere samenleving. Door te huren draag je dus bij aan een circulaire economie
 • Minder ruimte nodig: Als je iets bezit, moet je er ruimte voor hebben om het op te slaan. Door dingen te huren in plaats van te bezitten, hoef je geen extra ruimte te hebben voor opslag.
 • Minder consumptie: Huren kan ook bijdragen aan een duurzamer consumptiepatroon. Als je iets huurt, hoef je het niet te kopen en dit kan leiden tot minder consumptie en minder druk op het milieu.

Al met al zijn er genoeg redenen om te overwegen om meer te gaan huren in plaats van te bezitten, als je een duurzamere levensstijl nastreeft.

Tip: wil je graag iets huren? Neem een kijkje bij Rentsy! Hier kun je van allerlei zaken huren, van een camper tot aan een appartement. 

Wat kun je allemaal huren? 

Er zijn ontzettend veel verschillende dingen die je kunt huren. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 • Kleding: in plaats van nieuwe kleding te kopen, kun je kleding huren voor een speciale gelegenheid of een bepaalde periode.
 • Gereedschap: als je maar af en toe een bepaald stuk gereedschap nodig hebt, is het vaak voordeliger om het te huren in plaats van te kopen.
 • Elektronica: van camera’s en laptops tot televisies en geluidsinstallaties, je kunt vrijwel alles op het gebied van elektronica huren.
 • Meubels: als je gaat verhuizen of tijdelijk ergens anders verblijft, kan het huren van meubels een goede optie zijn.
 • Auto’s: in plaats van een auto te kopen, kun je er ook voor kiezen om er één te huren wanneer je hem nodig hebt.
 • Boeken: voor studenten kan het huren van studieboeken voordeliger zijn dan het kopen van nieuwe boeken.
 • Sportartikelen: als je een bepaalde sport wilt proberen, maar nog niet zeker weet of je het leuk vindt, is het huren van sportartikelen een goede optie.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden die er zijn om te huren. Het is altijd de moeite waard om te onderzoeken of huren een duurzame en betaalbare optie is voor de dingen die je nodig hebt.