Ga naar de inhoud

De werking van een klimaatplafond

  • door

Je kan tegenwoordig bijna geen gebouw meer inlopen, zonder daar een klimaatplafond aan te treffen. En dat voelt eigenlijk wel lekker. Misschien ben je nog niet bekend met de voordelen van een klimaatplafond, maar je weet wel dat als je dit type plafond ergens treft, de temperatuur altijd aangenaam is. In dit artikel gaan we wat dieper in op de werking van een dergelijke type plafond. Lees snel verder!

Water is het wondermiddel
De werking van een dergelijk plafond is helemaal gebaseerd op de stroom van water door een ingenieus buizennetwerk. Het principe is eigenlijk heel simpel. Als de temperatuur van het water dat door de buizen stroomt verandert, dan verandert ook de temperatuur van de desbetreffende ruimte. Als het plafond op de juiste manier geïnstalleerd is, kan je dus op vrij eenvoudige wijze het klimaat van de ruimte controleren. Het voordeel van een klimaatplafond in vergelijking met traditionele verwarming óf airco is, is dat er nu geen luchtverplaatsing nodig is om de temperatuur te regelen.

Koelen en verwarmen
Dit spreekt misschien voor veel mensen voor zich, maar als je de ruimte wilt afkoelen stroomt er koud water door de buizen. Wil je de ruimte juist een enkele of paar graden warmer? Dan stroomt er logischerwijs warm water door de buizen. De temperatuur van het water wordt bepaald door de zogeheten aanjager.

Is alleen een plafond voldoende?
Nu je weet hoe het klimaat geregeld wordt door een plafond als dit, ben je er van overtuigd dat dit de beste keus is voor jouw situatie. Ongeacht of jouw situatie een school, bedrijfskantine of ziekenhuis is. Maar als tip wil graag meegeven dat je pas echt kan genieten van een klimaat plafond, als je de hele temperatuurhuishouding scherp onder de loep neemt. Als je toch gaat verbouwen, overweeg ook meteen om bijvoorbeeld vloerverwarming aan te schaffen. Dat werkt praktisch via hetzelfde principe.

Concluderend
Door een doordacht buizensysteem, waar afhankelijk van de situatie, afwisselend koud of warm water doorheen stroomt, heeft een klimaat plafond zijn werking. Deze fijne manier van opwarmen of verkoelen, maakt ouderwetse en dure systemen als airco overbodig. Als je helemaal overstapt naar gereguleerde temperatuurbeheersing, overweeg dan ook vloerverwarming erbij. Je zult er geen spijt van krijgen. Alvast veel plezier met je nieuwe plafond gewenst!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: