De Vennbahn: duurzaam op fietsvakantie in Europa

  • door
Vennbahn fietsen

Heeft u duurzaamheid hoog in het vaandel staan? Fietsvakanties zijn een uitstekende manier om duurzaam op reis te gaan. Mits u natuurlijk niet eerst uw reisfietsen in een vliegtuig laadt. Nederland kent prachtige fietsroute, zoals het Fietserspad (Pieterpad voor fietsers) en diverse LF-Icoonroutes. Super duurzaam als u daar voor kiest.

Sommige fietsers zullen echter het echte vakantiegevoel missen als ze in eigen land gaan peddelen. Overweeg daarom einde Vennbah. Een zeer toegankelijk fietstraject niet ver van huis.

De Vennbahn fietsvakantie, geschikt voor iedereen

De Vennbahn tussen Aken en Troisvierges in het noorden van Luxemburg, met daartussen het unieke Hohes Venn-moeras, is met 125 kilometer een van de langste spoorfietspaden van Europa.

Geschiedenis van de Vennbahn

Het staat symbool voor een nogal bewogen deel van Europa en vormde oorspronkelijk een verbinding tussen kolenmijnen in het noorden en staalfabrieken in het zuiden. Vervolgens vormde de route een slagader in het conflictgebied van twee wereldoorlogen. Het heeft hierdoor een flinke historische lading mee gekregen.

Op sommige momenten tijdens de tocht komt u stations, verlaten auto’s of bevroren seinsystemen tegen die een kijkje geven in hoe de spoorweg er vroeger bij lag. Het vormde niet voor niets een ader tussen de kolenmijnen rond Aken en de industriegebieden in Lotharingen en Luxemburg.

De aard van dit grensgebied is zo veranderlijk als de geschiedenis: van het groene stadsland van Aachener tot het Heggenland Monschau en het heuvelachtige landschap van de Eifel en Oost-België. Maar je komt ook door het landschap van ongerepte heidevelden van de Hohen Venns en het prachtige Ourtal dat volstaat met bijzondere tuinen.

Fietsen over de Vennbahn

Tijdens een fietstocht over de Vennbahn worden grenzen niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk overschreden. Het fietspad verandert namelijk maar liefst meer dan 10 keer van land en is verdeeld over Duitsland, België en Luxemburg. 

Dichtbij huis maar toch een echt vakantiegevoel

Ook de talen die u onderweg tegenkomt zijn enorm divers te noemen. Soms wordt u in het Frans aangesproken, soms het Waalse dialect en ook combinaties en lokale dialecten zijn mogelijk. Meer divers gaat het haast niet worden!

De achtergrond van de Vennbahn

De Vennbahn verbindt Aken via Monschau met België en Luxemburg. De Vennbahn verandert zoals gezegd onderweg meer dan 10 keer langs de grenzen tussen de drie landen en is hiermee ook meteen een van de meest diverse fietsroutes in Europa te noemen.

In de 19e eeuw werd de Vennbahn gebruikt om kolen en ijzererts per trein van Aken naar Luxemburg en vice versa te vervoeren. Tegenwoordig kunnen fietsers de niet meer gebruikte spoorlijn, die is omgebouwd tot een fietspad, gebruiken om de steden, dorpen en toeristische bezienswaardigheden langs de route te verkennen.

Niet alleen Aken met zijn indrukwekkende kathedraal is een bezienswaardigheid tijdens de tocht, maar ook de stad Monschau, de Belgische Saint-Vith met het plaatselijke museum of het naburige kasteel Reuland zijn een bezoek waard. U kunt natuurlijk helemaal zelf u fietsvakantie langs de Vennbahn plannen, maar er zijn ook reisorganisaties die verzorgde reizen aanbieden. Fietsreis-organisatie eigen-wijze reizen biedt een meerdaagse trektocht in Limburg, Hoge Venen en de Ardennen aan.

Om alles zo overzichtelijk mogelijk te maken kan de route van de Vennbahn worden onderverdeeld in 3 etappes. Het is mogelijk om de strijd met alle etappes aan te gaan, maar ook 1 afzonderlijke etappe zorgt al voor het nodige spektakel. Alle etappes zijn overigens ongeveer in dezelfde klasse in te delen als het aankomt op de moeilijkheidsgraad. De gehele fietsroute kan worden bestempeld met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Hierdoor hoef je zeker geen expert te zijn, maar het is tegelijkertijd geen ideale tour om met (kleine) kinderen te maken. Wij hebben de 3 etappes voor u op een rij gezet:

De eerste etappe: van Aken naar Monschau

Klaar voor de start: uw vakantie over de Vennbahn gaat beginnen. De gevarieerde fietstocht begint op het centraal station van Aken. Van daaruit rijdt u naar het station Aachen-Rothe Erde, waar de Vennbahn begint. Nadat u de sporen bent overgestoken, ontmoet u al meteen de oude Vennbahntrasse, wat vrij comfortabel is om over te fietsen. 

U volgt de vele bochten van de route vanuit het stedelijk gebied en wordt al snel ondergedompeld in een prachtig groen landschap. Rijd zuidwaarts door spectaculaire viaducten met adembenemende uitzichten, passeer charmante stadjes zoals de oude abdijstad Kornelimünster en de oude betoverde treinstations.

Er is genoeg te zien, en natuur te beleven. Door uitgestrekte weiden en romantische bossen fietst u een aantal gedeeltes door België en begint de tocht al enigszins steiler te worden. Op de grens tussen Duitsland en België passeer je vervolgens de vele heuvels en is het tijd om te genieten van de prachtige natuur. Aan het einde van de eerste etappe is er een aangename afdaling naar de etappebestemming Monschau, die u betovert met zijn indrukwekkende vakwerkhuizen. Deze plek is trouwens ook zeer populair voor sportieve wandelvakanties.

De tweede etappe: van Monschau naar St. Vith

Hopelijk heeft u goed ontbeten, want vandaag wacht weer een mooi fietstocht. Vanuit Monschau fietst u langs de Roer richting de Hoge Venen. Steek in Kalterherberg de Belgische grens over en rijd een paar meter verder over het plateau, waar het fascinerende heidelandschap u al meteen verwelkomt: kale heidevelden worden afgewisseld met groene weiden en groepen schaduwrijke bomen. Af en toe komt u hier kleine stadjes en verlaten stations tegen, die zich allemaal lenen voor een aangename pauze.

Nadat het hoogtepunt van de etappe is bereikt, wordt de weg een stuk comfortabeler in de Amel-vallei. In Montenau steekt u de rivier over en vervolgt de tocht zich aan de andere kant van het water. Het loopt langs weelderige weiden waar u vreedzame dieren op de weide kunt ontdekken. Een paar kilometer verder is de bestemming Sankt Vith het eindpunt van de etappe. In het mooie stadje kan de dag worden afgesloten bij het plaatselijke museum, waar u overigens ook meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de Vennbahn.

De derde etappe: van Sankt Vith naar Troisvierges

Aan al het goede komt een eind, maar genoeg nog van deze dag. Vanaf Sankt Vith fietst u comfortabel bergafwaarts door prachtige weiden en betoverde bossen. Na de eerste kilometers wordt vervolgens in Lommersweiler een spannende tunnel getrotseerd. 

Vooral op warme zomerdagen komt de oude spoortunnel als een zegen, want binnen is het hier heerlijk koel. Nadat u de tunnel achter u heeft gelaten, gaat de tocht verder naar de Our Valley. Een korte afstand brengt u even Duitsland, maar voordat hier bij kan worden stilgestaan is België alweer in zicht.

Verlaat in Steffeshausen de oever van de rivier en begin aan de klim die u door een schilderachtig landschap van bossen en weiden naar de vallei leidt. 

Steek kort voor het bereiken van het hoogste punt de grens over naar Luxemburg. Vanaf daar zijn er nog maar een paar kilometer tot aan het einde van de Vennbahn en deze laatste kilometers leiden je – gelukkig – voornamelijk bergafwaarts. 

Op deze manier kunt u genieten van de prachtige natuur terwijl u comfortabel de laatste kilometers naar Troisvierges aflegt. Dit leuke historische stadje betekent ook direct het eindpunt van deze indrukwekkende fietstocht!

Bekijk ook eens: