De lekkerste wijnen bij lentegerechten met seizoensgroenten

  • door

Kijk je ook al zo uit naar de lente? Zet dan het voorjaar alvast op tafel met een gerecht met seizoensgroenten. De soorten die je in maart in onze eigen natuur kunt vinden zijn onder andere spinazie, witlof, wortelen en pastinaak, en vanaf april ook asperges. Lekkere én veelzijdige groentesoorten waarmee je eindeloos veel gerechten kunt maken. Een goed glas wijn erbij en genieten maar! 

We inspireren je graag met een aantal fijne voorjaarsgerechten met seizoensgroenten, en bijpassende wijnen. 

Quiche met spinazie

Een quiche doet het goed bij het hele gezin. Met een hartige taart met spinazie, cherrytomaatjes, ricotta en zalmsnippers omhuld in een jasje van bladerdeeg, maak je iedereen aan tafel blij. 

Een wijnsoort die het goed doet bij een spinaziequiche met zalm is een droge witte wijn zoals Riesling. Ook rode wijnen met niet al te veel tannines zullen goed matchen, zoals een lichtgekoelde Bourgogne Pinot Noir. Deze rode Bourgogne wijn is soepel en overheerst niet in combinatie met de quiche, maar is wél zeer vol van smaak, sappig en fruitig. 

Ovengeroosterde pastinaak, aardpeer en wortel 

Pastinaak is officieel een wintergroente, maar deze heerlijke ‘vergeten groente’ is ook in maart nog volop verkrijgbaar, net als wortel en aardpeer. Als je deze groenten in de oven roostert met een scheut olijfolie, worden ze veel zoeter en voller van smaak. Serveer bij gegrilde vis of strooi er wat geitenkaas of feta en pijnboompitten overheen, en je hebt een heerlijk voedzame maaltijd. Je kunt deze ovengroenten uitstekend vergezellen met een mooi glas Chardonnay uit de Bourgogne. De witte bourgogne wijnen zijn tintelfris, bloemig en citrusachtig en bieden een mooie aanvulling op de geroosterde groenten met witte kazen of met gegrilde zalm of kabeljauw. 

Witlof 

Nog zo’n groente die echt hoort bij de prille lente: witlof. Verrassend fris in een salade met appel, walnoten en gebakken spekjes, maar ook heerlijk op de klassieke wijze in de oven met ham en kaas. Zeker als het buiten nog rond het vriespunt is en we verlangen naar een lekkere warme, wat stevigere maaltijd. Combineer bij de witlof een witte wijnsoort zoals Pinot Blanc. Deze wijnen zijn vrij licht van body en verfijnd qua smaak, waardoor ze hand in hand gaan met het bittertje van de witlof en het romige van de kaas. 

Asperges

Asperges zijn misschien wel de meest geliefde lentegroente. Maak er een romige soep van of combineer ze met ham en een gekookt eitje, of met zalm. Een witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Blanc zonder houtrijping is een goede begeleider bij witte asperges, omdat deze vrij mild, subtiel en zacht smaken. Groene asperges zijn iets uitgesprokener van smaak en wat steviger qua textuur. Hierbij is Sauvignon Blanc uit Chili of uit de Franse Loire een echte aanrader, vanwege dat groene, knapperige en frisse karakter. 

Laat het voorjaar maar snel komen!