Ga naar de inhoud

De drie vega favorieten van 2020: zo sluit je 2020 feestelijk en af

  • door

2020, als we het jaar in letters zouden uitspreken, dan kunnen we dat vanwege de coronacrisis doen als ‘zozo’. Want het was me het jaartje wel. Maar 2021 biedt een nieuwe ronde met nieuwe kansen. En de lockdown biedt je de kans om te genieten en te shinen in de keuken, want we koken dit jaar zelf ons potje. Sluit dit jaar positief en feestelijk af met deze drie vega-toppers. Makkelijk, duurzaam en verrassend lekker!

Falafel bowl

Wat te denken van deze heerlijke falafel bowl. Een mooi gerechtje dat er misschien ingewikkeld uitziet, maar dat is het allerminst! De combinatie van vermalen kikkererwten vermengd met pittige kruiden en de salade met yoghurtdressing is rijk aan smaak en nog gezond ook. Je kunt ze serveren met Turks brood, pita’s of pannenkoekjes die je ook van yoghurt maakt in deze verhouding: 200 ml yoghurt, 300 gram bloem, een eetlepel olie en peper en zout. Kneed het tot deeg, laat het een half uurtje rusten en bak er in de pan heerlijk luchtige, knapperige pannenkoekjes van.

Taartjes van vergeten groenten

Geitenkaas! Een pittig en smaakvol ingrediënt dat je taartjes met vergeten groenten echt áf maakt. ‘Vergeten groenten’ betekent natuurlijk geen zak sla die onderin de groentelade aan het rotten is geslagen. Het gaat over groenten die we vroeger aten – nu om vage redenen niet meer – en die aan een comeback bezig zijn: pastinaak, bieten, flespompoen. Ze worden verwerkt in dit gerechtje. Je kunt deze hartige taartjes serveren met brood en boter, maar ook met frieten. Maak er in dat geval zelf mayonaise bij.

Pompoensoep met pesto

In de koude maand december gaat er niks boven een hartverwarmend soepje. Deze pompoensoep met pesto zit boordevol smaak en vitaminen en met een lekker stuk vers brood en eventueel wat kruidenboter zit je hier echt van te smullen. Het is nog bijzonder goedkoop ook! Tip: maak de pesto zelf, in de vijzel of desnoods in de blender. En gebruik mooie olijfolie. Het recept staat in elk Italiaans kookboek. Je kunt een kant en klaar potje kopen, maar er gaat echt niets boven verse!

Straks genieten we er dubbel zo veel van!

Dit ‘zozo’ jaar zal ons er niet van weerhouden om bezig te blijven met streven naar een duurzaam en gezond leven. Aan de bovenstaande recepten is trouwens te zien dat Kerstmis zonder vlees minstens zo gezellig zal worden. Een mooi wijntje erbij doet de rest. Natuurlijk vieren we Kerst dit jaar in kleine groepen en binnenshuis. Maak van de nood een deugd: zet gezellige muziek of de TV aan, neem lekker de tijd om te kokkerellen en verras jezelf en je naasten met dit feestje voor de smaakpapillen. En je kunt ook denken: straks wanneer alles weer mag, zullen we er dubbel zo veel van genieten. Pas goed op elkaar en op jezelf, en vier een mooie kerst!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: