Creëer een prachtige en duurzame vloer: how to

  • door

Bij het inrichten van je woning gaan stijl en comfort hand in hand. Dat geldt zeker voor een vloer, die er mooi uit moet zien en het liefste van onderen verwarmd wordt. Maar dan moet je natuurlijk wel een belangrijke keuze maken. Want welk materiaal ga jij kiezen om als ondergrond te gebruiken? En is die in alle ruimtes van jouw huis hetzelfde? Tja, dat wordt knopen doorhakken. Gelukkig zijn wij er om je daar een klein handje bij te helpen. Dat doen we door enkele populaire opties te noemen en uit te lichten.

Laminaat

Waarom verdient deze een plek bovenaan ons lijstje? Nou, omdat het zo’n geliefd en praktisch materiaal is. Het bestaat soms uit één en andere keren uit meerdere soorten hout. De samenstelling is grotendeels verantwoordelijk voor de kleur die het geheel krijgt. Dus jouw interieur bepaalt welke soort het meest geschikt is, wanneer jij ervoor kiest om er alles aan te doen om een prachtig geheel te vormen.

Zoals we hierboven al zeiden is hout de basis voor laminaat. En met vloeren van dit natuurlijke materiaal moet je heel goed rekening houden met de luchtvochtigheid van de ruimte waarin je het legt. Gelukkig bestaan er wel degelijk waterbestendige soorten laminaat die voorzien zijn van een speciale coating en een groef die zo nauwsluitend is dat je vloer niet krom kan trekken. Nog een belangrijk bijkomend voordeel van dit materiaal: het is volledig krasvrij!

Visgraat pvc vloer

Ja, we snappen dat je liever voor hout gaat, omdat het zo’n aantrekkelijke kleur en textuur heeft. Maar sla visgraat pvc nog niet meteen over! Het materiaal kan namelijk dezelfde textuur en kleur hebben als een houten oppervlak, maar gaat wel vele malen langer mee. Aanleg en onderhoud zijn behoorlijk gemakkelijk en kosten aanzienlijk weinig tijd.

Oh ja, zo’n kunststof bodem heeft ook nog eens een aanzienlijk geluiddempende werking. Dat zullen voornamelijk je buren weten te waarderen, al helemaal wanneer jij hele enthousiaste kinderen hebt die nog wel eens willen rondrennen en springen. Of misschien hebben zij die wel en weet jij nu wat ze nodig hebben om ervoor te zorgen dat jij je vrije tijd in alle rust kunt doorbrengen. Bel gerust eens bij ze aan wanneer jij op goede voet met je naasten staat. Niet geschoten is altijd mis. Iets met beter een goeie buur dan een verre vriend.

Finishing touch

Tijdens het aanleggen en bij de ingebruikname mag jouw muur natuurlijk niet beschadigen en de uiteinden van je vloer ook niet. Voorkom dat door een kleine uitsparing tussen beide te houden, wat de werking van het hout bevordert – ervan uitgaande dat dit het materiaal is waar je voor gekozen hebt.

Wat voor ondergrond je ook maar mag hebben, die tussenruimte waar we het net over hadden wil je niet kunnen zien. Leg er daarom zorgvuldig plinten overheen. Zo maak je ook geen beschadigingen aan je vloer tijdens het stofzuigen of dweilen.

Gaat het wel om laminaat of ander hout? Dan behandel je die planken het beste met vloerolie. Doe je dat niet, dan wordt je bodem snel lelijk. Je houten bodem blijft langer intact en behoudt zijn kleur.
Veel succes met kiezen en aanleggen!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: