Ga naar de inhoud

Coriolus versicolor: duurzaam superfood

  • door

Paddenstoelen zijn gezond! Binnenkort schieten ze weer letterlijk uit de grond en kunnen we volop genieten van deze superfoods. Bijvoorbeeld van het elfenbankje oftewel Coriolus versicolor.

Paddenstoelen zijn gezond

De meest gegeten paddenstoelen in het Westen zijn onze witte huis-, tuin- en keukenchampignons. Hoe gewoon we ze ook vinden, champignons bevatten een scala een fijne eigenschappen. Ze bevatten bijvoorbeeld nauwelijks cholesterol en vooral veel water en dus slechts 14 kcal per 100 gram. Dit is vergelijkbaar met sla.

Wat is Coriolus versicolor?

Ons land is rijk aan eetbare paddenstoelen. Wereldwijd kennen we zo’n 14.000 soorten en alleen in Nederland leven er zo’n 5250. Een van die soorten is de Coriolus versicolor, ook wel elfenbankje genoemd. De benaming versicolor beschrijft de veelkleurigheid van deze paddenstoel. Het kleurenpalet kan uiteenlopen van grijs tot beige en okergeel, groen of zelfs pikzwart. Deze prachtige zwam groeit haaks op de stam van rottend hout van loofbomen. Vandaar de naam elfenbankje. Hij ziet er namelijk uit alsof Tinkerbell er elk moment op kan neerstrijken. We raden je trouwens af om zelf lukraak paddenstoelen te gaan plukken. Veel soorten zijn immers giftig en je moet een echte expert zijn om ze allemaal van elkaar te kunnen onderscheiden.

Waarom is de Coriolus versicolor zo bijzonder?

Paddenstoelen in het algemeen staan bekend om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen. De meeste van deze fijne stoffen bevinden zich in het mycelium, oftewel het vruchtlichaam van de zwam. Wat de Coriolus versicolor zo bijzonder maakt, is dat deze rijk is aan de unieke stoffen polysacharide K (PSK) en polysacharide peptide (PSP). Het is een Japans bedrijf gelukt om het bestanddeel PSK uit het elfenbankje te extraheren. De stof wordt inmiddels uitgebreid onderzocht. Daarnaast bevat Coriolus versicolor de meervoudige koolhydraten galactose, glucose, arabinose en mannose. Ook is de paddenstoel rijk aan bèta-glucanen. Dit zijn bijzondere voedingsvezels. Ze hebben speciale 1,3-1,6 verbindingen. Bovendien bevat elke paddenstoel vezels, mineralen, vitamines en eiwitten. Zo bezit de Coriolus versicolor veel B-vitamines en de mineralen fosfor, kalium, magnesium, koper en selenium, evenals essentiële aminozuren en vetzuren.

Coriolus versicolor als duurzaam voedingssupplement

Hoewel deze paddenstoel eetbaar is, vinden de meeste mensen ‘m niet echt lekker. De licht kruidige smaak van de Coriolus versicolor leent zich wel uitstekend om er thee mee te zetten. Je kunt ook kiezen voor een duurzaam voedingssupplement met elfenbankje, zodat je makkelijk elke dag van de positieve kenmerken van deze paddenstoel kunt profiteren. Je wilt dan natuurlijk wel weten waar het extract van de paddenstoel vandaan komt en of de Coriolus versicolor wel op duurzame wijze is geteeld. Vitaminesperpost.nl draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en vindt het belangrijk dat paddenstoelextracten onder optimale omstandigheden worden gekweekt. Het bedrijf werkt daarom samen met een toegewijde partner die de paddenstoelen volgens de strengst mogelijke normen op het gebied van duurzaamheid kweekt. Dit gebeurt in de ongerepte natuurgebieden van de Chinese hooglanden Fujian en Jiangzi. Deze partner werkt volgens de allerstrengste kwaliteitseisen. De paddenstoelextracten worden dan ook in een veilige, professionele en schone omgeving gestandaardiseerd. Dit garandeert dat de extracten ook werkelijk de actieve stoffen bevatten die op het etiket staan. Het extract van vitaminesperpost.nl is achtmaal geconcentreerd. Bovendien zijn de vegetarische Coriolus versicolor capsules volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Bij vitaminesperpost.nl vind je ook extracten van andere paddenstoelen zoals reishi, maitake en chaga.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Bij vitaminesperpost.nl is úw zorg voor veiligheid ónze zorg voor veiligheid. Wij nemen verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat de ingrediënten veilig zijn. Zo worden bijvoorbeeld de ingrediënten altijd getest op onvolkomenheden. Daarnaast helpen diverse systemen en processen ons om de veiligheid van onze producten te waarborgen.