Ga naar de inhoud

Cadeautip: 3 x duurzaam speelgoed voor kinderen

  • door

De zomer is voorbij en dat betekent dat we weer richting de tijd van geven gaan. Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis: het zijn allemaal dagen waarop er volop gekocht en gegeven wordt. Ben jij al op zoek naar een cadeautje voor je eigen kinderen of bijvoorbeeld je neefje of nichtje? Denk dit jaar ook eens aan duurzaam speelgoed! Tijdens de feestdagen, maar ook verjaardagen, zie je nog vaak dat er cadeautjes worden gegeven van plastic of andere niet-duurzame materialen. In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt is dat natuurlijk jammer. Om je op de goede weg te helpen gaan wij in dit artikel dieper in op de duurzame opties die je voorhanden hebt. Wij hebben 3 verantwoorde soorten speelgoed voor je op een rij gezet. Maar eerst, wat is duurzaam speelgoed eigenlijk? 

Wat is duurzaam speelgoed? 

Duurzaamheid is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp geweest. Dit is niet zo gek, want het gaat niet goed met het klimaat. Dat het steeds meer in de aandacht komt te staan is dus een positief iets. Maar, wat houdt duurzaam speelgoed eigenlijk in? Gaat het alleen om het materiaal van het speelgoed of komen er meer dingen bij kijken? Hieronder hebben wij de verschillende aspecten die speelgoed duurzaam maken voor je op een rij gezet. 

Materiaal

We beginnen bij het materiaal. Speelgoed is duurzaam als het materiaal gemaakt is van kwalitatieve en ecologische grondstoffen. Daarnaast dient het productieproces van begin tot eind zo duurzaam mogelijk te verlopen. 

Levensduur

Duurzaamheid houdt niet op bij het materiaal. Het gaat ook over de levensduur van producten. Speelgoed is duurzaam als het generaties lang gebruikt kan worden. De materialen zijn stevig en hebben weinig last van slijtage. 

Meerwaarde

Men koppelt duurzaamheid vaak aan fysieke zaken, zoals materialen. Maar, de ontwikkeling van een kind behoort ook tot het begrip duurzaamheid. Hoe meer een kind zich aan de hand van speelgoed kan ontwikkelen, des te duurzamer het speelgoed is. Daarom is het belangrijk dat speelgoed meerwaarde kan bieden. Het is van belang dat kinderen op bepaalde vlakken gestimuleerd worden, zodat ze zich verder ontwikkelen. 

Veiligheid

Tot slot moet duurzaam speelgoed veilig zijn. Kinderen moeten niet blootgesteld worden aan schadelijke stoffen die verwerkt zijn in het speelgoed. Tevens mogen kinderen geen splinters krijgen van het speelgoed. 

3 duurzame opties voor jou uitgelicht 

Wij supporten maar al te graag duurzame producten en daarom hebben we speciaal voor jou 3 duurzame soorten speelgoed uitgelicht. 

Houten dieren

Dieren: veel kinderen zijn er gek op. Elk kind heeft doorgaans wel zijn of haar favoriete dier. Dolfijnen, katten, honden of tijgers: elk dier wordt wel door minimaal 1 kind geliefd. Zelfs insecten kunnen rekenen op bewonderaars. Speelgoed dat dieren nabootst is dan ook erg in trek bij de kleintjes. In de winkel vind je veel dieren gemaakt van plastic of andere schadelijke stoffen, maar gelukkig zijn er ook genoeg houten dieren. Neem bijvoorbeeld het merk Holztiger. In hun aanbod vind je allerlei houten diersoorten, zoals: krokodillen, giraffen, reigers, herten, struisvogels, tijgers en zwanen. Van dieren die leven op de boerderij tot aan dieren die leven in de jungle: je vindt het bij Holztiger. 

Knuffels

Ook knuffels vallen altijd zeer in de smaak bij kinderen. Net als bij dieren hebben veel kinderen een favoriete knuffel. Ze nemen de knuffel overal naartoe en het geeft ze doorgaans een veilig gevoel. Tegenwoordig zijn er vele knuffels te koop die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Dus geen opvulling van plastic korrels of ogen van plastic, enkel natuurlijke materialen die het klimaat niet schaden. Net als bij de houten dieren is de keuze reuze als het gaat om knuffels. Kinderen kunnen kiezen uit dieren, zoals zeehondjes of vossen. Maar ook andere soorten knuffels behoren tot het aanbod. 

Duurzame knutselspullen

Lekker kliederen, welk kind houdt er nou niet van om er lekker een smeerboel van te maken. Vele knutselmaterialen uit de winkels zit vol met schadelijke stoffen, zoals verf of stiften. Kies daarom voor duurzame knutselmaterialen, zoals knutselspullen gemaakt van hout of verf zonder schadelijke stoffen. Ook kun je zaken als klei of schmink kopen die gemaakt zijn van ecologische materialen en dus niet schadelijk zijn. 

Neem eens een kijkje bij de kringloopwinkel

Massaproductie werkt als een strop om de nek van het milieu. Door constant nieuwe producten te kopen wordt er veel geproduceerd. Met als gevolg dat er veel schadelijke stoffen vrijkomen bij productieprocessen. Aan ons allen de taak om een circulaire economie te stimuleren. Neem daarom eens een kijkje bij je lokale kringloopwinkel. Hier vind je vaak een groot aanbod aan tweedehands speelgoed. Door tweedehands speelgoed te kopen verlaag jij de vraag naar nieuwe producten en help jij massaproductie tegen te gaan. Daarbij komt dat je het speelgoed vaak tegen een scherpe prijs mag meenemen. Win-win! 


Mis jij duurzame speelgoed soorten in dit artikel? Stuur jouw gouden tip in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw gouden tip straks in dit artikel!