Ga naar de inhoud

Bewust 2021 in met duurzame nieuwtjes uit Duitsland

  • door

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Dit blijven toch belangrijke trends die op dit moment spelen. We zien dat steeds meer bedrijven streven naar duurzaamheid in de hoop om het broeikaseffect te verminderen. Ook in Duitsland zijn ze hier druk mee bezig. Lees op Umweltbewusstleben.de meer over duurzame nieuwtjes uit Duitsland. Wat kun je zelf doen om duurzamer te zijn? Lees hier enkele tips! 

Minder water en stroom 

Dit is al een vrij makkelijke tip om uit te voeren en ook erg vanzelfsprekend. Door minder water en stroom te verbruiken verminder je automatisch vervuiling die ontstaat door het opwekken van energie. Tenzij je natuurlijk zonnepanelen hebt als stroomvoorziening. Natuurlijk is het ideale als je zonnepanelen als stroomvoorziening gebruikt. Helaas heeft niet iedereen de luxe om zonnepanelen te veroorloven en te installeren. Je kunt dus al heel simpel beginnen met korter douchen. Ook kun je bijvoorbeeld de douche uit zetten als je jouw lichaam en haar inzeept. 

Om stroom te besparen kun je ervoor zorgen dat alle apparaten geen standby modus gebruiken. Dit zorgt ervoor dat ze de hele tijd een klein beetje energie blijven gebruiken. Zorg daarnaast dat de apparatuur die je in huis hebt ook zuinig is. Dit kun je zien aan het keurmerk dat op de apparaten is geplakt. De energiezuinigheid wordt aangegeven met A+++ (heel zuinig) tot en met D (helemaal niet zuinig).

Koop lokaal 

Waar je jouw boodschappen doet heeft ook veel invloed op het milieu. Er wordt vaak in de supermarkt wel biologische spullen verkocht, maar toch is dit niet altijd even goed als je denkt. Alle spullen in de supermarkt hebben namelijk nog steeds veel CO2 uitstoot veroorzaakt door hun reis. Vooral exotische producten die uit het buitenland moeten komen. Let ook op de seizoenen. Het verbouwen van gewassen die niet normaal in het seizoen groeien wordt ook meer energie en water voor gebruikt. Wat ook weer betekent meer schade. Nu denk je misschien wat voor zin heeft het om het niet te kopen, want het ligt er toch al? Door het niet te kopen, zorg je ervoor dat de vraag afneemt. Op deze manier gaan de supermarkten ook minder inkopen! 

Kijk ook naar de mogelijkheid om lokaal boodschappen te doen bij een boer. Op deze manier koop je producten die weinig CO2 uitstoot hebben veroorzaakt én je steunt een lokale boer. 
Wil je nog meer tips over hoe je duurzamer en milieuvriendelijker kan leven? Bezoek dan Umweltbewusstleben.de.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: