Ga naar de inhoud

Beter ondernemen: 8 Tips om de veiligheid, duurzaamheid en de productiviteit te verhogen

Beter ondernemen: 8 Tips om de veiligheid, duurzaamheid en de productiviteit te verhogen

Om als ondernemer te groeien is het belangrijk dat je kwaliteit levert. Vanzelfsprekend aan je klanten, maar óók aan je werknemers. Op de werkvloer betekent dat een veilige en fijne werkomgeving. Daarnaast ga je als eigentijdse organisatie ook goed om met duurzame en humane aspecten. In dit artikel geven we je een paar handige tips om dat voor elkaar te krijgen en als ondernemer met je tijd mee te gaan en te groeien.

1. Biodynamische verlichting

Biodynamische verlichting is een vorm van kunstmatige verlichting die het natuurlijke dag- en nachtritme nabootst. Het heeft verschillende voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Ten eerste kan biodynamische verlichting de productiviteit en alertheid van werknemers verbeteren door het stimuleren van hun biologische klok. Daarnaast kan het ook bijdragen aan een betere concentratie en minder vermoeidheid gedurende de dag. Voor werknemers is het natuurlijk erg fijn om in zo’n werkomgeving de taken uit te kunnen voeren. Daarbij pluk jij als werkgever daar ook de vruchten van. Je onderneming wordt productiever, verbetert haar imago en bespaart kosten. Doordat voor dit type verlichting gebruik wordt gemaakt van LED-technologie verlaag je het energieverbruik. Dit is natuurlijk goed voor het milieu en je portemonnee.

2. Magazijnverlichting

Is jouw onderneming uitgerust met een magazijn? Dan is het essentieel dat je kiest voor goede magazijnverlichting. In magazijnen is goede verlichting namelijk van directe invloed op zowel de veiligheid als de productiviteit. Een goed verlicht magazijn zorgt ervoor dat werknemers veilig kunnen werken en gemakkelijk materialen kunnen vinden. Daarnaast kan energiezuinige LED-verlichting helpen om de duurzaamheid van je onderneming te verbeteren door het verminderen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

3. Onderzoek doen naar duurzame materialen en productiemethoden

Om duurzaam te ondernemen, is het – naast het investeren in biodynamische en magazijn verlichting-, is het slim om te investeren in andere energie-efficiënte technologieën, zoals zonnepanelen. Als ondernemer werk je samen met duurzame leveranciers en zorg je ook dat je eigen supply chain zoveel mogelijk wordt verduurzaamd. Verder kun je met je medewerkers recycling programma’s voor afvalmateriaal implementeren en hergebruik bevorderen. Bewustwording en training van medewerkers over duurzaamheid en milieubewustzijn is essentieel om als onderneming duurzamer te worden.

4. Goede ventilatie/binnenklimaat

Een goede ventilatie en een gezond binnenklimaat zijn belangrijk voor zowel de gezondheid als de productiviteit van werknemers. Zorg voor voldoende toevoer van frisse lucht, regelmatige luchtcirculatie en een geschikte temperatuur op de werkplek. Dit helpt om vermoeidheid te verminderen, de concentratie te verhogen en het risico op gezondheidsproblemen te minimaliseren. Daarmee dring je het ziekteverzuim terug.

5. Veiligheid

Door te zorgen voor optimale verlichting en een gezond binnenklimaat heb je al twee stappen gezet voor wat betreft de veiligheid van je medewerkers. Maar je moet natuurlijk een stuk verder gaan. Denk aan het opstellen en handhaven van duidelijke veiligheidsprocedures en -protocollen en het organiseren van regelmatige veiligheidstrainingen voor medewerkers. Investeer daarnaast in veiligheidsuitrusting en -technologieën om risico’s te minimaliseren. Bij veel ondernemingen is het opzetten van een meldingssysteem voor incidenten en ongelukken ook belangrijk, evenals om lessen te trekken uit het verleden en om preventieve maatregelen te nemen. Betrek je medewerkers bij veiligheidsinitiatieven en benadruk het belang van veilig werken.

6. Teambuilding

Een sterk team is essentieel voor een succesvolle onderneming. Investeer daarom in teambuildingactiviteiten om de samenwerking, communicatie en motivatie van je werknemers te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van teamuitjes, workshops of trainingssessies. Door een hecht team te creëren, verhoog je niet alleen de veiligheid en productiviteit, maar ook het werkplezier in je onderneming.

7. Gezonde lunch

Een gezonde lunch is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van je werknemers, maar ook voor hun mentale welzijn en productiviteit. Zorg voor een gevarieerd aanbod van gezonde voeding en stimuleer werknemers om tijdens de lunchpauze even tot rust te komen en te ontspannen. Dit draagt bij aan een gezonde levensstijl en ook dat kan het ziekteverzuim verminderen.

8. Het optimaliseren van werkprocessen en het verminderen van verspilling

Investeer in technologieën die de efficiëntie en automatisering van verschillende taken bevorderen. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te hebben voor het verbeteren van interne communicatie en samenwerking tussen teams. Daarvoor kun je denken aan het aanbieden van reguliere training en ontwikkeling, zodat medewerkers hun vaardigheden en kennis kunnen uitbreiden. Ook het implementeren van flexibel werken om medewerkers in staat te stellen een goede werk-privébalans te behouden, draagt bij aan het verminderen van verspilling en het optimaliseren van werkprocessen.

Deze stappen kunnen helpen bij het vergroten van duurzaamheid, productiviteit en veiligheid in een onderneming. Het is belangrijk om regelmatig de voortgang te evalueren en waar nodig aanpassingen te maken. Door deze tips toe te passen in je onderneming kun je de veiligheid, duurzaamheid en productiviteit verhogen. Het resultaat? Een succesvolle onderneming met tevreden klanten én werknemers!