Ga naar de inhoud

Besparen op gas: slimme tips om geld te besparen op je energierekening

 • door

Besparen op gas is een slimme manier om je energiekosten te verlagen en tegelijkertijd een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. In dit artikel zullen we je voorzien van praktische tips en trucs om zuiniger om te gaan met gas, zonder in te boeten op comfort. We zullen je laten zien hoe je slim kunt besparen op gas in je dagelijks leven, van het optimaliseren van je verwarmingssysteem tot het nemen van eenvoudige maatregelen in je woning. Dus, laten we beginnen!

Optimaliseer je verwarmingssysteem

Een goed werkend verwarmingssysteem is essentieel om efficiënt met gas om te gaan. Hier zijn enkele tips om je verwarmingssysteem te optimaliseren:

 • Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat je verwarmingssysteem regelmatig wordt onderhouden door een professional. Een goed onderhouden systeem werkt efficiënter en verbruikt minder gas.
 • Programmeerbare thermostaat: Investeer in een programmeerbare thermostaat. Hiermee kun je de temperatuur automatisch regelen op basis van je dagelijkse schema, zodat je geen energie verspilt wanneer je niet thuis bent.
 • Slimme thermostaat: Neem een slimme thermostaat die je kunt bedienen via een app. Je kunt de temperatuur aanpassen, zelfs als je niet thuis bent. Dit helpt je om de verwarming alleen te gebruiken wanneer dat echt nodig is.

Isoleer je woning

Een goed geïsoleerde woning houdt warmte beter vast, waardoor je minder gas nodig hebt om je huis te verwarmen. Hier zijn enkele isolatietips:

 • Dakisolatie: Isolatie in je dak voorkomt dat warmte via het dak ontsnapt. Het is een eenmalige investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient.
 • Gevelisolatie: Gevelisolatie kan helpen bij het verminderen van warmteverlies via de buitenmuren. Het verbetert het comfort in huis en verlaagt het gasverbruik.
 • Ramen en deuren: Zorg ervoor dat je ramen en deuren goed zijn afgedicht. Kieren en spleten laten warmte ontsnappen, wat leidt tot onnodig gasverbruik en hogere energiekosten. Controleer regelmatig de afdichtingen en kit eventuele openingen.

Energiezuinige apparaten

Moderne apparaten zijn vaak energiezuiniger dan oudere modellen. Hier zijn enkele tips om te besparen op gas met behulp van energiezuinige apparaten:

 • Hoogrendementsketel: Denk na over de installatie van een hoogrendementsketel. Deze ketels zijn efficiënter en verbruiken minder gas dan oudere modellen.
 • Gasfornuis met energielabel: Kies bij de aanschaf van een nieuw gasfornuis voor een model met een hoog energielabel. Dit zorgt voor een efficiënter gasverbruik tijdens het koken.
 • Gebruik de juiste pan: Zorg ervoor dat je pannen goed passen op de gaspitten. Een te kleine pan op een te groot vuur verspilt energie.

Verander je gewoontes

Naast het optimaliseren van je verwarmingssysteem en het gebruik van energiezuinige apparaten, kun je ook je dagelijkse gewoontes aanpassen om te besparen op gas.

 • Thermostaat lager: Verlaag de temperatuur op je thermostaat met slechts één graad. Dit kan al een aanzienlijke besparing opleveren zonder dat je het verschil merkt.
 • Korter douchen: Beperk je douchetijd om warm water te besparen. Een paar minuten minder lang douchen kan je gasrekening verlagen.
 • Was op lagere temperaturen: Was je kleding op lagere temperaturen, zoals 30°C of 40°C. Moderne wasmiddelen zijn effectief bij lagere temperaturen en dit bespaart gas tijdens het verwarmen van het water.