Ga naar de inhoud

Bespaar op voedsel kosten en voedselverspilling

  • door

Voedselverspilling is een van de grootste problemen van dit moment. Iedere dag wordt er van over de hele wereld super veel eten weggegooid. In restaurants en supermarkten gebeurt dit veel, maar ook thuis doen mensen dit nog veel te vaak. Mensen kopen dan eten in de supermarkt in de veronderstelling dat zij dit binnenkort gaan eten. Vervolgens komen er weer allerlei dingen tussen of vergeten zij dat het eten nog in de koelkast ligt. Het eten is dan op een gegeven moment niet meer goed om te eten en moet worden weggegooid. Dit is natuurlijk hartstikke zonde, maar kost ook onnodig veel geld. In deze tekst gaan wij het daarom hebben over vacuumzakken en hoe deze zakken jou kunnen helpen bij het tegengaan van voedselverspilling.

Wat zijn vacuüm zakken?

Je vraagt je nu misschien af wat vacuumzakken zijn. Dit klinkt misschien als een moeilijk woord, maar het is eigenlijk erg simpel. Een vacuümzak is een plastic zak waar jij je eten in kunt bewaren. Nadat het eten erin is gestopt kun je met behulp van bijvoorbeeld een speciale machine alle lucht uit de zak halen. Doordat de zak helemaal goed dicht zit kan er daarna ook geen lucht meer bijkomen in de zak. Hierdoor heb je enkel het voedsel in de zak zitten. Met een vacuümzak neem je dan ook minder ruimte in beslag dan met een bakje eten. Een bakje heeft een vaste vorm, terwijl een vacuümzak de vorm aanneemt van het eten. Hierdoor heb je een kleiner volume wat de vriezer in hoeft te gaan.

Waarom een vacuüm zak gebruiken?

De voornaamste reden waarom mensen ervoor kiezen om een vacuümzak te gebruiken, is door het feit dat het voedsel langer goed blijft. Zonder zuurstof bij het eten kunnen er geen bacteriën bijkomen die zich kunnen vermenigvuldigen op het eten. Je kunt je voedsel tot wel drie keer zo lang bewaren in de vriezer als het in een vacuümzak zit, voordat je dit hoeft te gebruiken. Wanneer het eten in de koelkast ligt heb je vaak maar een paar dagen de tijd om dit op te eten. Met een vacuümzak is dit al gauw maanden. Verder neemt het dus ook nog eens minder ruimte in beslag in de vriezer. Zeker voor mensen die altijd ruimte tekort hebben in de koelkast of vriezer, is het gebruiken van vacuumzakken erg handig.

Zo gebruik je vacuumzakken

Wanneer je een vacuümzak gaat gebruiken heb je vaak een speciale machine nodig die alle lucht voor jou uit de zak zuigt. Hierdoor weet je zeker dat er echt geen lucht meer bij het eten zit. Met name in de horeca en retail worden deze zakken veel gebruikt. Wanneer er dan voor een tijdje niet naar de producten wordt gekeken en deze niet worden gebruikt, is er niet direct iets ergs aan de hand. Thuis kunnen mensen ook gebruikmaken van de zakken als zij een vacumeermachine hebben. Bekijk hiervoor ook de website van Brada Verpakkingen.