In de afgelopen jaren is duurzaam beleggen steeds populairder geworden. Beleggers willen niet alleen financieel rendement behalen, maar ook een positieve impact hebben op de samenleving en het milieu. Duurzaam beleggen houdt rekening met factoren zoals milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid, en goed ondernemingsbestuur. Maar hoe begin je met duurzaam beleggen? Hier zijn vier tips om op een verantwoorde manier je geld te beleggen en bij te dragen aan een betere wereld.
Begrijp de ESG-criteria en gebruik ze in je strategie
De basis van duurzaam beleggen is het gebruik van ESG-criteria. ESG staat voor Environment, Social en Governance en de criteria die hierbij horen zorgen voor een balans tussen financiële resultaten en het milieu. Deze criteria helpen je om bedrijven te selecteren die niet alleen financieel gezond zijn, maar ook goed presteren op de andere gebieden. Zo zijn er milieucriteria die beoordelen hoe een bedrijf omgaat met natuurlijke hulpbronnen, energieverbruik, en uitstoot van broeikasgassen. Je kunt hoog scoren op dit vlak door je bezig te houden met het verminderen van je ecologische voetafdruk. Social staat voor de impact van een bedrijf op mensen. Dit omvat arbeidsomstandigheden, mensenrechten, en relaties met lokale gemeenschappen. Het puntje Governance gaat over hoe een bedrijf wordt bestuurd. Het toepassen van deze criteria kan een belegger al een heel eind op weg helpen als het gaat om duurzaamheid.
Kies voor impactinvesteringen
Impactinvesteringen gaan een stap verder dan traditioneel duurzaam beleggen. Het doel van impact investeren is om meetbare, positieve sociale of milieu-impact te genereren. Dit gebeurt dus boven op financieel rendement. Dit kan door te investeren in bedrijven of projecten die direct bijdragen aan maatschappelijke of ecologische doelen. Voorbeelden van impactinvesteringen zijn beleggingen in microfinancieringsfondsen die krediet verstrekken aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden, of in duurzame energieprojecten die de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Impactinvesteringen worden vaak gekenmerkt door hun focus op concrete en meetbare resultaten, waardoor je als belegger kunt zien hoe je geld daadwerkelijk een verschil maakt.
Diversifieer je duurzame portefeuille
Net zoals bij elke beleggingsstrategie is diversificatie ook belangrijk bij duurzaam beleggen. Door je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren, regio’s en activaklassen, verminder je het risico en vergroot je de kans op stabiele rendementen. Bij duurzaam beleggen kun je diversifiëren door te investeren in verschillende thema’s, zoals hernieuwbare energie, waterbeheer of duurzame landbouw. Denk er ook aan om te diversifiëren op geografisch gebied. Het is belangrijk om zowel in ontwikkelde als opkomende markten te beleggen, aangezien duurzame kansen wereldwijd te vinden zijn. Opkomende markten bieden bijvoorbeeld interessante mogelijkheden in de vorm van schone energie en infrastructuurprojecten die gericht zijn op duurzame ontwikkeling. Commercieel vastgoed is een stabiele investering die potentieel voor goede rendementen kan zorgen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om voor duurzame vastgoedprojecten te kiezen. Deze projecten dragen onder andere bij aan energiebesparing. Commercieel vastgoed financieren klinkt als een hele opgave, maar dat is het niet. Er zijn namelijk meerdere platforms waar je dit kunt regelen. Kijk bijvoorbeeld eens op https://bufr.nl/ voor de mogelijkheden.
Oefen invloed uit
Duurzaam beleggen houdt niet op bij het kopen van aandelen of fondsen. Als duurzame belegger heb je ook de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de bedrijven waarin je belegt. Dit kan door actief betrokken te zijn bij aandeelhoudersvergaderingen en te stemmen over belangrijke kwesties. Betrokkenheid is een krachtig middel om bedrijven te stimuleren om hun duurzaamheidsinspanningen te verbeteren. Beleggers kunnen bijvoorbeeld druk uitoefenen op een bedrijf om transparanter te zijn over hun CO2-uitstoot of om meer diversiteit in hun bestuursstructuur na te streven.