Gemiddeld besteden we rond de 40 minuten per dag in de badkamer, reden genoeg om te zorgen dat de badkamer optimaal is ingericht. Verlichting speelt een belangrijke rol bij de inrichting van de badkamer. Het is niet enkel functioneel, maar het zorgt ook voor sfeer en uitstraling. Je hebt keuze uit vele typen badkamerverlichting en daarom is het zaak je goed te laten informeren en goed na te denken over de keuze die je maakt. Zo is het onder andere zaak om te letten op het duurzaamheidsgehalte van de verlichting die je kiest. Dit is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar je kunt hierdoor ook besparen op je energierekening. In dit artikel gaan wij in op het belang van goede verlichting in de badkamer, waar moet je op letten bij het maken van een keuze. Zodoende hopen we je een duwtje in de goede en duurzame richting te geven.
Verdeel je badkamer in verschillende zones
Als eerste is het zaak om je badkamer in te delen in verschillende zones, dit doe je aan de hand van 3 zones die aangeven hoe vochtig het kan worden in die betreffende zone. Waarom is dit belangrijk? Niet alle verlichting is waterdicht en kan tegen een hoge mate van vochtigheid, daarom is het belangrijk om de juiste verlichting op de juiste plek te plaatsen.
Hieronder hebben wij de diverse zones op een rij gezet.
- Zone 1
De eerste zone bestaat uit de natte ruimtes binnen de badkamer. Dit omvangt de directe omgeving rondom de douche en het bad tot een hoogte van 230 centimeter. Het valt niet aan te raden om binnen deze zone verlichting te plaatsen, aangezien het in direct contact met water kan komen. Wil je hier toch verlichting plaatsen, dan zul je waterdichte verlichting met IP65 waarde moeten plaatsen.
- Zone 2
De tweede zone bestaat uit een omgeving waar er geen sprake is van direct contact met water, maar waar wel water naartoe kan spatten. De zone begint vanaf de grenszone van zone 1 tot een afstand van 60 centimeter van deze grenszone. Verlichting in deze zone zal een IP44 waarde moeten hebben.
- Zone 3
De derde zone is de meest veilige zone van de badkamer, bijvoorbeeld de plek waar je jezelf omkleedt. Binnen deze zone zijn er geen speciale richtlijnen voor verlichting.
Welk type verlichting kies je?
Nu je badkamer verdeeld is in zones weet je waar je verlichting kunt plaatsen en aan welke richtlijnen het moet voldoen. Vervolgens is het zaak om één of meerdere typen verlichting te kiezen. Zoals we eerder hebben aangegeven, heb je behoorlijk wat keuze betreft het type verlichting, zo kun je kiezen uit: wandlampen, plafondlampen, hanglampen en inbouwspots. Belangrijk is om rekening te houden met de verschillende doeleinden van verlichting, zo heb je de basisverlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Hieronder gaan we hier dieper op in.
Basisverlichting
Hiermee wordt de algemene verlichting van de badkamer bedoeld. Met deze verlichting kun je de algehele badkamer goed verlichten. Je kunt hierbij denken aan centraal geplaatste inbouwspots.
Taakverlichting
Taakverlichting zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld tijdens het scheren of het aanbrengen van make-up goed kunt zien wat je aan het doen bent. Je kunt hierbij denken aan een spiegellamp.
Sfeerverlichting
Met deze verlichting zorg je voor een fijne sfeer in je badkamer en kun je heerlijk ontspannen. Je kunt hierbij denken aan dimbare verlichting met warme kleuren.
Inbouwspots
We zoomen in op één type verlichting, namelijk de inbouwspots. Deze verlichting biedt namelijk vele voordelen, wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
- Inbouwspots zijn doorgaans uitgerust met LED-verlichting, wat het duurzame verlichting maakt. Goed voor het milieu, maar ook goed voor je energierekening.
- De verlichting wordt esthetisch weggewerkt in het plafond, wat de badkamer een strakke uitstraling geeft.
- Er zijn vele soorten inbouwspots, zo heb je dimbare inbouwspots, inbouwspots voor buiten, inbouwspots voor vochtige ruimtes, IP65 inbouwspots en IP44 inbouwspots. Voor elke zone en voor elk doel qua verlichting is er een passende inbouwspot te vinden.
Welke lichtsterkte heb je nodig?
Je lichtplan is nog niet compleet, want je moet nog weten welke lichtsterkte je nodig hebt. Lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lumen en Lux, hieronder hebben we de factoren beschreven die bepalen hoeveel Lumen en Lux je nodig hebt in je badkamer.
- De luminositeit van de lichtarmatuur.
- De Kelvinwaarde van de verlichting.
- De hoogte of afstand van de opgehangen lichtarmatuur. Hoeveel licht wordt er op 1 meter van de lichtbron met 1 candela voortgebracht? Dit wordt uitgedrukt in Lux.
- De breedte van de lichtbundel.
Hoeveel Lumen en Lux voor de badkamer?
Voor een gemiddelde badkamer bedraagt het aantal Lumen dat je nodig hebt tussen de 2000 en 4000. Per vierkante meter spreken we dan van zo’n 700 à 800 Lumen. Het aantal Lux dat je gemiddeld voor een badkamer nodig hebt ligt op 400. Lux is de hoeveelheid licht die wordt omgezet op 1m van de lichtarmatuur met 1 candela.
Overigens is er een handige formule die je kunt gebruiken om te bepalen hoeveel spotjes je nodig hebt. Deze gaat als volgt: aantal m2 x het aantal Lux = het aantal gewenste Lumen. Als je eenmaal het aantal Lumen weet, deel je het totale aantal Lumen door het aantal Lumen dat het spotje heeft. Zodoende weet je hoeveel spotjes je nodig hebt.
Indien je er niet helemaal uitkomt, kun je een specialist betrekken bij het opstellen van je lichtplan. Zodoende weet je zeker dat je badkamerverlichting optimaal is afgesteld op jouw wensen.