Ga naar de inhoud

Backpacken met een groen geweten: hoe je duurzaam op reis kunt gaan

  • door

Backpacken is een geweldige manier om de wereld te ontdekken en nieuwe culturen te leren kennen. Maar het is niet altijd zo duurzaam als we zouden willen. Sommige backpackers genieten van luxe accommodaties en vliegreizen, wat leidt tot een grotere ecologische voetafdruk. Gelukkig is het mogelijk om duurzaam te backpacken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van je reiservaring. In deze blog zullen we enkele handige tips geven om je reis zo duurzaam mogelijk te maken, van het kiezen van vervoer en accommodatie tot het verminderen van plastic afval. Door rekening te houden met de impact die we hebben op het milieu, kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties de wereld ook kunnen verkennen.

Tips om je reis zo duurzaam mogelijk te maken

Er zijn veel manieren waarop je je reis duurzamer kunt maken. 

  1. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen, is hoe je gaat reizen. Openbaar vervoer is vaak de meest duurzame optie, omdat deze de minste milieu-impact heeft. Overweeg bijvoorbeeld om indien mogelijk de trein te nemen in plaats van te vliegen, of een fiets te huren als je in een stad bent. Als je echt wilt backpacken, kun je ook kiezen voor het lopen of backpacken, waarmee je de natuur kunt verkennen en ook nog eens je gezondheid verbetert. Als je gaat vliegen, overweeg dan om compensatie te betalen voor de uitstoot die je veroorzaakt.
  1. Verder is het kiezen van duurzame accommodatie een andere belangrijke factor voor een duurzame backpackreis. Kies bijvoorbeeld voor eco-lodges of kampeer in plaats van hotels, of zoek naar accommodaties die streeft naar duurzaamheid. Zoals in energiebesparing, waterbesparing, recycling, geen plastic of biologisch eten.
  1. Daarnaast is het ook belangrijk om bewust te zijn van de impact van de dingen die we kopen tijdens onze reis. Zoals voedsel, souvenirs en kleding. Probeer lokale producten te kopen in plaats van dingen die ver van huis zijn geproduceerd en vervoerd. Vermijd ook overbodige plastic verpakkingen en neem herbruikbare zakken en bekers mee om plastic afval te minimaliseren.

Als we onze impact op het milieu zo minimaal mogelijk maken, maken we het ook voor toekomstige generaties mogelijk om onze prachtige wereld te verkennen. Wil je meer tips voor backpacken? Lees dan de artikelen van Reisjevrij.nl

Je hoeft niet ver te reizen om te backpacken

Er zijn vele landen in Europa die geschikt zijn voor backpacken en bovendien dichtbij Nederland liggen, waardoor je met de trein erheen kunt reizen. Dit is niet alleen een duurzame manier van reizen, maar geeft je ook de kans om het landschap te zien veranderen tijdens de reis.

Een van de populaire bestemmingen voor backpackers is Duitsland, met zijn vele historische steden, mooie natuurgebieden en bierfeesten. Er zijn ook veel mogelijkheden voor wandel- en fietsroutes. Bezoek bijvoorbeeld Berlijn, Hamburg, of de Moezelstreek.

België is ook een geweldige bestemming voor backpackers, met zijn mooie steden als Brussel, Brugge en Gent, evenals de Ardennen, bekend om zijn wandel- en fietspaden. Ook is België bekend om zijn biercultuur en chocolade.