Alles wat je moet weten over het onderhouden van je gevel en bestrating

  • door
waterdicht beton

Als je wel eens bent ingetrokken in een nieuw huis, zelf een muurtje hebt gemetseld, of de gevel van je huis al eens schoon hebt laten maken, dan zul je wel begrijpen hoe vervelend het is om te zien dat het binnen no-time alweer erg smerig kan worden. Het is vaak niet helemaal duidelijk waar het vuil nou vandaan komt, maar toch zit het erop. En dat wil je natuurlijk niet! Wij gaan je daarom alles vertellen wat je moet weten over het schoonmaken en impregneren van je gevel.

Gevel schoonmaken

We moeten onze gevels dus meestal sneller schoonmaken dan we eigenlijk hadden gehoopt. Voordat je het gaa/laat schoonmaken is het handig om te weten op welke manier je gevel in de eerste plaats vervuilt is. Als (een deel van) je geel bijvoorbeeld in de schaduw staat kan er een ophoping ontstaan van vocht waardoor er mos ontstaat. Algen is ook een van de oorzaken van een vervuilde gevel. Naast dat deze twee boosdoeners je gevel vies maken, is het ook nog eens niet goed voor je gevel. Maar hoe maak je dit nou schoon? Je kunt natuurlijk een bedrijf inhuren. Maar met een hogedrukspuit kun je ook prima zelf aan de slag. Omdat de hogedrukspuit niet voor niks aan zijn naam komt, moet je wel opletten dat de druk niet te hoog staat. Dat kan namelijk je gevel nog ruwer maken, waardoor mos en algen zich nog beter kunnen hechten aan je gevel.

Gevel impregneren

Om je mooie schone gevel zo te houden is het een goed idee om je gevel te impregneren. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Impregneren houdt in dat je je gevel een laagje geeft met een impregneermiddel genaamd Oppercon. Hierdoor wordt je gevel maar bijvoorbeeld ook bestrating water- en vuilafstotend. Dit is ook geschikt om waterdicht beton te maken. Oppercon is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten en is daarom een milieuvriendelijke en duurzame keuze! 

Betonsteen

Wat is betonsteen eigenlijk? Niet te verwarren met de welbekende baksteen (die worden gebakken), wordt betonsteen op een andere manier gemaakt. Om dit te maken wordt er eerst beton gegoten in mallen. Hierna worden de stenen 8 uur lang in een stoomkamer geplaatst. Door het op deze manier te maken krijgt het beton een hogere weerstand, een betere kwaliteit en zal het langer meegaan. Omdat betonsteen niet gebakken wordt zijn er veel opties om uit te kiezen als het gaat om de vorm, textuur en de kleur. Het kan ook voor verschillende dingen gebruikt worden. Dit kan variëren van bestrating, gevelstenen, decoratieve doelen of bijvoorbeeld sierstenen. Waar dit uiteindelijk precies voor gebruikt wordt hangt af van de kleur en vorm. Er wordt bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen holle en volle betonstenen. Omdat betonsteen niet standaard waterdicht is kan je voordat het betonsteen gemaakt wordt, het aanwezige water in de mix vervangen en aanlengen met Cementmix. Het resultaat is waterdicht beton. Als je betonsteen nog niet waterdicht is kun je achteraf door middel van Oppercon of Permacon het beton nog waterdicht maken. 

Bekijk ook eens: