Ga naar de inhoud

Alles over duurzame verzorgingsproducten

  • door
Natuurlijke verzorgingsproducten

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn zowel goed voor jou als goed voor het milieu. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Welke stoffen zijn juist goed en welke stoffen minder goed? Op het gebied van eten houden we eigenlijk al veel rekening met wat we in ons lichaam stoppen, maar hoe zit dat met crèmes, shampoos en andere verzorgingsproducten? Ook daarbij is het belangrijk om rekening te houden met wat daar in zit. We hebben allerlei weetjes voor je op een rijtje gezet over duurzame verzorgingsproducten.

Wanneer is een verzorgingsproduct duurzaam?

Een verzorgingsproduct is duurzaam wanneer het product geen chemische en giftige stoffen bevat. Chemische stoffen zijn niet goed voor jou en dus ook niet goed voor het milieu. Het beste is een verzorgingsproduct te gebruiken met ingrediënten direct afkomstig uit de natuur, zonder bewerkte stoffen. Bedenk bijvoorbeeld eens goed welke producten je allemaal echt nodig hebt. Zit er bijvoorbeeld echt veel verschil in een crème voor de dag en voor de nacht? Heb je allerlei verschillende shampoo’s nodig voor verschillende soorten haar? Veel fabrikanten hanteren dit als marketingtruc, om jou zoveel mogelijk verschillende producten te laten kopen. 

Let op deze stoffen

Stoffen waar je op kunt letten bij het kopen van verzorgingsproducten, zijn parabenen en SLS. Er komen steeds meer producten op de markt die 100% vrij van parabenen zijn en vrij van SLS. De laatste jaren is er veel aandacht voor parabenen, zijn ze nou slecht voor je of niet? De meningen zijn hierover verdeeld, maar een daadwerkelijk bewijs dat deze stoffen slecht zijn voor je gezondheid is er niet. Zo wordt deze stof in een aantal landen al verboden, maar in Nederland nog niet. Dit omdat er nog geen overtuigend bewijs voor geleverd is. De stoffen zouden bijvoorbeeld hormoonverstorend werken. SLS is een substantie die gebruikt wordt in veel cosmetische producten om een vloeistof te laten schuimen. Denk hierbij aan tandpasta, shampoo en wasmiddel. Het is een agressieve stof en kan een irriterende werking hebben op de huid. 

Deze merken zijn wel duurzaam

Er zijn genoeg merken die bovenstaande stoffen bevatten of andere niet-natuurlijke stoffen, maar laten we ons vooral richten op de verzorgingsproducten die wel ecologisch verantwoord zijn. Er zijn namelijk ook genoeg verzorgingsproducten op de markt die wel goed zijn voor jou en voor het milieu, denk hierbij aan natuurlijke shampoo en natuurlijke deodorant. Zo zijn alle producten van Lucovitaal ecologisch verantwoord. Lucovitaal is onderdeel van PK Benelux en zij streven ernaar, op sociaal en ecologisch opzicht, goed resultaat te bereiken. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is dan ook hun visie. 

Een ander maatschappelijk verantwoord merk is Goldwell. Goldwell houdt zich voornamelijk bezig met haarverzorgingsproducten, denk hierbij aan haarverzorging, haarkleuring en haarstyling. Kwaliteit en duurzaamheid staan bij Goldwell hoog in het vaandel. Hun producten voldoen dan ook aan de hoogste eisen wat betreft haarverzorging.

Richt je dus voornamelijk op de merken met een duurzame visie. Deze merken verkopen producten die ecologisch verantwoord zijn en niet schadelijk zijn voor jou en het milieu. Bekijk desnoods het etiket om te checken of het bepaalde stoffen bevat. Blijf dichtbij jezelf en bij de natuur, zo zorg jij goed voor jezelf en voor het milieu.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: