Ga naar de inhoud

5 redenen om als bedrijf te zorgen voor een goede afvalscheiding

  • door

Het scheiden van bedrijfsafval is ongelooflijk belangrijk om grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Wereldwijd worden grondstoffen steeds schaarser, waardoor elk materiaal en elke grondstof optimaal gebruik moeten worden. Een goede afvalscheiding vormt de basis voor het recyclen van materialen. Door alle afvalstromen netjes bij de bron te scheiden wordt voorkomen dat er onnodig veel afval bij het restafval belandt, waardoor er minder herbruikbare grondstoffen verloren gaan. Maar wat zijn nog meer redenen om als bedrijf te letten op de afvalinzameling? Je leest in dit blog 5 redenen om als bedrijf te zorgen voor een goede afvalscheiding!

Reden 1. Grondstoffen hergebruiken

Een goede reden om te beginnen met bedrijfsafval scheiden is het uitsparen van nieuwe grondstoffen. Door een goede afvalscheiding is het namelijk mogelijk om materialen te recyclen, waardoor er niet onnodig veel herbruikbare materialen en grondstoffen verloren gaan. Door bij de bron te scheiden behoudt het afval zijn waarde en kan het hoogwaardig gerecycled of hergebruikt worden. In principe is dit materiaal geen afval meer, maar een grondstof die opnieuw gebruikt kan worden.

Reden 2. Voldoe aan de verplichting

Wist je dat het scheiden van bedrijfsafval verplicht is voor Nederlandse bedrijven? Al het afval dat je als bedrijf produceert dient strikt bij de bron gescheiden te worden. Dit is wettelijk verplicht in Nederland. Om afval goed te kunnen scheiden is het essentieel om voor elke afvalstroom een afvalcontainer via MilieuServiceNederland.nl te regelen. Wanneer je voor elke afvalstroom binnen je bedrijf een afvalcontainer hebt, dan maak je het makkelijker om afval bij de bron te scheiden. 

Reden 3. Kostenbesparend

Vaak niet de eerste reden waaraan gedacht wordt om te starten met afval scheiden, maar het scheiden van afval kan een flinke kostenbesparing opleveren. Zoals je als ondernemer waarschijnlijk wel weet is restafval de duurste afvalstroom om te laten verwerken. Dit komt door de afvalstoffenbelasting, die voor restafval hoger is omdat deze afvalstroom wordt verbrand. Met een goede afvalscheiding zorg je ervoor dat er minder afval bij het restafval belandt, waardoor je bespaart op de afvalverwerkingskosten.

Reden 4. Bijdragen aan een circulaire economie

Door bedrijfsafval bij de bron te scheiden draag je bij aan een circulaire economie. Dit wordt ook wel een kringloop economie genoemd, waarin geen afval bestaat doordat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Het doel van een circulaire economie is dat grondstoffen en materialen een zo lang mogelijke levensduur krijgen.

Reden 5. Groen bedrijfsimago

Veel bedrijven zijn steeds mee bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Een goede afvalscheiding is een belangrijk onderwerp binnen MVO. Vind je het als bedrijf belangrijk om een groen bedrijfsimago te hebben? Dan is het een verstandige keuze om aandacht te besteden aan de afvalscheiding. Duurzaamheid is anno 2020 helemaal hip, waardoor steeds meer bedrijven investeren in een groen imago. Het is als bedrijf goed om na te denken hoe er een steentje bijgedragen kan worden aan een duurzamere wereld. Het stimuleren van recycling binnen je bedrijf is dan ook van belang.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: