Ga naar de inhoud

5 nuttige tips om te besparen op energie

  • door
besparen op energie

Je energieverbruik kan een grote impact hebben op je maandelijkse vaste lasten. Bij een eengezinswoning liggen de energiekosten doorgaans al snel rond de 100 euro per maand, afhankelijk van de isolatiewaarde van het pand. Er zijn verschillende manieren waarop je deze kosten terug kunt dringen. In dit artikel vind je enkele handige tips, die je hierbij kunnen helpen. Een investering in zonnepanelen is lang niet altijd direct noodzakelijk. De eerste stap is een verandering van je leefpatroon. Douche wat korter, zet de verlichting wat later aan en trek sneller een warme trui aan. Het kan een verschil maken! 

Tip 1: pas je leefpatroon aan

De eerste tip werd eigenlijk al gegeven: pas je leefpatroon aan. Kijk eens kritisch naar de manier waarop je energie verbruikt. Doe je er echt een kwartier over, voor je lichaam schoon is? Moet de thermostaat al in september ingeschakeld worden, of kan een warme trui de uitkomst voor je zijn? Kleine aanpassingen, door bijvoorbeeld een zandloper in de douche op te hangen, leiden tot een lager energieverbruik. Is een duurzame lifestyle iets voor jou?

Tip 2: kies voor zonnepanelen

Naast een aanpassing aan je leefpatroon, loont het al jaren om te investeren in zonnepanelen. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen is toegenomen, terwijl de prijs hiervan daalde. Met zonnepanelen wek je zelf stroom op, waardoor je minder grijze stroom hoeft af te nemen.

Tip 3: vergelijk verschillende leveranciers

Niet alleen het terugdringen van je energieverbruik is een optie om te besparen op de energiekosten. Ook loont het om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Mogelijk heb je het lopende energiecontract jaren terug afgesloten, tegen een tarief die veel hoger ligt dan de huidige tarieven. Vergelijk via deze website eenvoudig en snel alle energieleveranciers!

Tip 4: was overdag als je zonnepanelen hebt

Voorheen werd altijd gezegd dat het loont om in de nacht te wassen. In de nacht profiteer je immers van een lager energietarief. Tegenwoordig gaat dit punt niet langer op, mits je zonnepanelen op je dak hebt liggen! Je kunt de door de zonnepanelen opgewekte energie het beste direct gebruiken. Dit betekent dat het verstandig is om de wasmachine en vaatwasser overdag te laten draaien.

Tip 5: investeer in een hogere isolatiewaarde

Vergelijkbaar met een investering in zonnepanelen, is een investering in een verbetering van de isolatiewaarde van je woning. Door je woning beter te isoleren stroomt er minder warmte naar buiten. Je energiekosten zullen hierdoor lager uitvallen. Denk aan het isoleren van de spouwmuur, het vervangen van ruiten, enzovoorts.