Ga naar de inhoud

3 tips waarmee je jouw horecabedrijf kunt verduurzamen

  • door

Tegenwoordig is er veel te doen rondom duurzaamheid, je hoort en leest er overal wat over. Dat is niet zo heel gek, want het gaat behoorlijk slecht met ons klimaat. Klimaatverandering leek als een probleem voor de toekomstige generatie, maar niks is minder waar. Overal ter wereld dragen we nu al de consequenties van klimaatverandering. Extreem weer komt steeds vaker voor, ook in Nederland. Denk maar aan de storm Eunice die in 2021 voor veel ravage in ons land zorgde, of aan de overstromingen in Limburg in 2021. Helemaal het tij keren is onmogelijk, maar we moeten zoveel mogelijk doen om de schade te beperken. Als ondernemer moet je hier ook een rol in spelen. Daarom gaan we in dit artikel in op tips waarmee je jouw horecabedrijf kunt verduurzamen. 

Zorg voor een energiezuinig ingerichte onderneming 

Als horecabedrijf ontkom je er niet aan om veel energie te gebruiken. Denk aan het gebruik van heaters op het buitenterras, koelkasten die telkens aanstaan, de keuken die energie slurpt en ga zo maar door. Maar, je moet er wel alles aan doen om dit geheel zo energiezuinig mogelijk in te richten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Je kunt een stap in de groene richting nemen door Gamko barkoeling te gebruiken. Dit zijn energiezuinige koelkasten waarin je drankjes kunt bewaren. In deze barkoelingen kun je niet alleen je drankjes op milieuvriendelijke wijze bewaren, ze worden ook nog eens mooi gepresenteerd. De koelingen zijn namelijk verkrijgbaar met glazen deuren en met allerlei soorten verlichting. 

Wees zoveel mogelijk zelfvoorzienend in energie 

Zoals gezegd ontkom je er als horecabedrijf niet aan om veel energie te verbruiken. Je ontvangt waarschijnlijk dagelijks gasten en dat kost nou eenmaal energie. Maar, probeer zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn in deze energie. De energie die je van energieleveranciers krijgt is vaak nog grijs. Door middel van zonnepanelen of een warmtepomp kun je groene energie opwekken. Door groene energie te gebruiken in combinatie met elektrische apparaten, zoals een ijscrusher voor de bar, kun je ondernemen met een zo klein mogelijke ecologische footprint. Met zonnepanelen kun je overigens voor het hele jaar energie sparen, afhankelijk van de hoeveelheid panelen die je hebt. Zodoende beschik je altijd over groene energie. 

Zorg voor voldoende veganistische opties in je horecabedrijf

Indien je eten serveert in je bedrijf is het van belang om genoeg veganistische opties te bieden aan je klanten. Dit is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste kom er steeds meer veganisten bij. Wanneer je geen veganistische opties aanbiedt kun je klanten mislopen. Daarnaast draagt het bij aan het verduurzamen van je onderneming. De veestapel is een grote vervuiler en stoot veel CO2 uit. Wanneer er minder vraag naar vlees is, zal de veestapel waarschijnlijk krimpen. De horeca is bij uitstek een sector waar veel vlees geconsumeerd wordt. Door je klanten veganistische alternatieven aan te bieden kun je ervoor zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. Hiermee draag je bij aan het verminderen van de algehele CO2-uitstoot.