3 tips voor een duurzame kledingkast

  • door

Een duurzamer leven begint bij jezelf. Een goede tip om te beginnen met een duurzamer leven is om met kleine stapjes te beginnen. Begin bijvoorbeeld eerst met het verduurzamen van je badkamer, vervolgens je keuken en daarna je kledingkast. Een andere volgorde mag natuurlijk ook, maar het is belangrijk dat je het in stapjes doet. Gelijk een grote verandering doorvoeren is namelijk moeilijk om vol te houden. In de blog gaan we je op weg helpen met het verduurzamen van je kledingkast. Hoe doe je dit? En waar begin je?

  1. Koop tweedehands

Tweedehands spullen kopen is hartstikke duurzaam. Hiermee draag je bij aan een circulaire economie en geef je spullen een tweede leven. Tegenwoordig zijn er steeds meer platforms die tweedehands kleding aanbieden en wordt het gemakkelijker gemaakt om tweedehands te kopen. Niet alleen kun je nog terecht in winkels, maar ook online wordt er steeds meer aangeboden. Vaak is de kleding die hierbij wordt aangeboden nog prima om te dragen. Door tweedehands te kopen voorkom je dat de afvalstapel nog groter wordt. Koop dan ook niet alleen tweedehands, maar verkoop ook kleding die je niet meer draagt. Zo kun jij er nog iets aan verdienen en maak je iemand anders blij met een voor haar of hem ‘nieuw’ item! 

  1. Kies een duurzame stof

Wil je toch liever wel een nieuw product en liever geen tweedehands? Met ondergoed begrijpen we dat je liever een nieuw product koopt en niet voor tweedehands kiest. Wil je toch een duurzame keuze maken? Kies dan voor een duurzame stof, zoals bamboe. Onderbroeken en boxershorts van bamboe zijn super zacht en ook nog eens van goede kwaliteit. Of je nou kiest voor dames ondergoed van bamboe of een bamboe heren boxershort, het is altijd een duurzame keuze. Dat komt ten eerste omdat bamboe CO2 uit de lucht filtert en ten tweede omdat het heel snel groeit, er zal dus niet snel een tekort zijn. Bamboe is daarnaast ook nog een recyclebaar, wat het helemaal interessant maakt. 

  1. Houd rekening met keurmerken

Ook op kleding kunnen keurmerken zitten, zo zijn er een aantal verschillende kleding keurmerken. Let hierop bij het kopen van nieuwe kleding. Kleding krijgt een bepaald keurmerk wanneer het aan bepaalde eisen voldoet. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan over bepaalde chemicaliën die de stof niet mag bevatten. Voorbeelden van duurzame kleding keurmerken: 

  • Better Cotton initiative. Dit is een keurmerk dat zich bezighoudt met het verduurzamen van de katoenteelt. 
  • Bluesign. Bedrijven die dit keurmerk willen, moeten een duurzaamheidsplan opstellen en aantonen dat ze zorgzaam met water, energie en afval omgaan. 
  • Fair Wear Foundation. Dit keurmerk richt zich op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken. Ze kijken bijvoorbeeld naar een eerlijk loon, verbod op discriminatie en een veilige werkomgeving. 

3 tips waar jij zeker wel wat mee kan voor het verduurzamen van je kledingkast. Koop voornamelijk tweedehands. Lukt dit niet? Kijk dan in ieder geval naar duurzame keurmerken van kleding en het materiaal van de kleding die je koopt.