Ga naar de inhoud

3 tips voor een duurzame inrichting van jouw huis

  • door
duurzaam verlichten

We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen: het milieu heeft onze hulp nodig. Jarenlang hebben we als mens zijnde onbewust meegewerkt aan de afbraak van het milieu, en velen willen daar verandering in brengen. Meewerken aan een beter milieu kan al met enkele eenvoudige stappen. Zo kun je beginnen met het duurzaam inrichten van je woning. In dit artikel geven wij 3 tips waarmee jij de eerste stap kunt zetten. 

Vervang alle lampen voor LED-lampen

Gebruik jij nog halogeenlampen in jouw huis? Verwissel deze dan voor LED-lampen. Dit type lamp biedt namelijk veel voordelen. Zo gaan LED-lampen tot wel acht keer langer mee dan halogeenlampen. Ook zijn ze tot wel 10 keer meer zuiniger. Win win! Je hoeft minder vaak een lamp te kopen, dus minder aanschafkosten. Plus het verbruikt ook nog eens minder energie, dus minder energiekosten. Meer geld in je portemonnee en ook nog eens goed voor het milieu. 

Naast deze voordelen heb je met LED-lampen ook nog eens meer decoratieve mogelijkheden. Zo kun je felle, koude en witte lampen kopen, maar ook warme en zachte lampen. Je kunt zelfs dimbare LED-verlichting kopen, hiermee bepaal je zelf hoeveel licht de lamp uitstraalt. 

Koop ook eens tweedehands decoratie

Door alsmaar nieuwe producten te willen kopen, zorgen we voor een hoge vraag naar nieuwe producten, wat leidt tot massaproductie. Dit heeft grote milieuonvriendelijke gevolgen, want het leidt tot een hoog verbruik van energie en tot veel afval. Kijk daarom ook eens rond bij tweedehandswinkels of de lokale Kringloop. Hier vind je vaak leuke vintage producten die ook nog eens van prima kwaliteit zijn. Zo geef je producten een tweede leven en draag je een steentje bij in de strijd tegen massaproductie. 

Tip: koop je wel een nieuw product. Laat je oude product dan niet op zolder staan, maar draag het af aan de Kringloop of aan een tweedehandswinkel. Zo gun je dat product in ieder geval een tweede leven. 

Isoleer je woning

Als het koud is hebben we al snel de neiging om de verwarming hoog aan te zetten. Alleen, dit zorgt voor een hoge energierekening en een hoog verbruik van energie. Een goede oplossing is isolatie. Door je huis goed te isoleren, bespaar je een hoop energie. Dit kan op allerlei manieren, zoals:

  • Voorzie je ramen van dubbel glas.
  • Bedek kieren met tochtstrips. 
  • Isoleer, muren, vloeren en daken. 
  • Plak folie achter je radiatoren. 

Een goed geïsoleerde woning is koel in de zomer en warm in de winter. Het loont dus om je huis goed te isoleren. 

We hopen dat je met deze tips de eerste stappen kunt zetten naar een groenere levensstijl. Wil je meer tips voor een duurzame levensstijl? Lees dan meer van onze blogs