Ga naar de inhoud

3 tips voor een duurzame badkamer

  • door
diuurzame badkamer

Een duurzamer leven begint bij jezelf. Het is moeilijk om je leven in een keer om te gooien en van alles te veranderen. Daarom is het belangrijk om dit in stapjes te doen. Doe dit bijvoorbeeld per ruimte in je huis, verduurzaam eerst je badkamer, vervolgens de keuken en daarna de schoonmaakartikelen bijvoorbeeld. Start klein en begin in je badkamer, hier is namelijk veel te behalen wat betreft duurzaamheid. In deze blog lees je tips om je een handje op weg te helpen. 

Weg met plastic

Staat jouw douchecabine ook vol met allerlei verschillende flessen shampoo, conditioner en zeep om je lichaam mee te wassen? Misschien heb je er ook nog wel een scrub staan en voor je partner nog een aparte shampoofles speciaal voor mannen. Waarschijnlijk zijn dat allemaal plastic flessen! Weg ermee. Waarschijnlijk heb je al deze verschillende soorten shampoo niet eens echt nodig. Kun je toch niet zonder al deze producten? Probeer dan plasticvrije opties, zoals een shampoobar. Dat is een blok zeep die je kunt gebruiken als haarshampoo, ideaal! Zo zijn er ook conditioner bars op de markt en een bar speciaal voor je lichaam. Plaats ze op een handig zeepbakje in de douche en je bent verlost van alle plastic flessen. 

Begin met herbruikbare producten

Ben je al bekend met herbruikbare producten in de badkamer? Grote kans dat de lade van jouw wastafel vol ligt met wegwerpscheermesjes, watjes en tampons. Na gebruik gooi je dit meteen weg. Zo wordt de afvalberg alleen maar groter. Gelukkig zijn er herbruikbare producten op de markt, zoals herbruikbare wattenschijfjes. Deze kun je wassen en vervolgens weer opnieuw gebruiken. Hetzelfde geldt voor de wegwerpscheermesjes. Veel mensen maken hier gebruik van, maar dat is natuurlijk zonde. Gebruik als alternatief een scheermes waarbij je alleen het mesje hoeft te verwisselen. Naast het feit dat je minder afval produceert en dus een steentje bijdraagt aan het milieu, is het ook nog eens beter voor de portemonnee. Je hoeft deze producten, ten opzichte van wegwerpproducten, namelijk maar een keer te kopen. Een goed alternatief voor de tampon is de menstruatiecup. Hiermee hoef je niet steeds je tampons weg te gooien, maar spoel je de cup schoon, om het vervolgens weer te gebruiken. Ook een goed alternatief dat zowel goed is voor het milieu als voor de portemonnee. 

Water besparen

In de badkamer wordt veel water gebruikt. Je gebruikt het voor de douche, voor het tandenpoetsen en bij sommige mensen voor de wasmachine. Water besparen is daarom een belangrijke stap bij het verduurzamen van je badkamer. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor badkamer sanitair van Regn. Hier kun je zowel terecht voor een douchekop, accessoires voor in de badkamer, maar ook voor een Regn wastafelkraan. Om water te besparen kan het zeker helpen om een waterbesparende douchekop te kiezen. Deze wordt sneller warm dan reguliere douchekoppen. Bij het aanzetten van de douche hoeft er niet eerst veel koud water weg te lopen voordat de douche warm is. 

De plastic flessen vervangen door plastic-vrije producten, herbruikbare producten inkopen en water besparen. Allemaal waardevolle tips om jouw badkamer te verduurzamen. Vergeet niet: naast het feit dat het goed is voor het milieu is het ook nog eens goed voor de portemonnee!

Bekijk ook eens: