Ga naar de inhoud

3 tips om duurzamer te ondernemen

  • door

Duurzaam ondernemen wordt steeds populairder. De laatste jaren is duurzaamheid een onderwerp dat ontzettend veel aandacht krijgt. Ook in het bedrijfsleven en dat is volkomen logisch. De klimaatverandering zorgt ervoor dat we met zijn allen een steentje bij moeten dragen een een beter milieu. Anno 2020 zijn veel bedrijven zijn zich hiervan bewust. Wil je beginnen met duurzaam ondernemen? Wij geven in dit blog 5 tips om (nog) duurzamer te ondernemen!

Tip 1. Zorg voor een goede afvalscheiding

Een van de belangrijke onderdelen van duurzaam ondernemen is het scheiden van afval. De eerste stap is het in kaart brengen van de verschillende afvalstromen binnen het bedrijf. Om vervolgens bij een containerverhuur voor elke afvalsoort een geschikte container te huren. Zo kan al het afval dat geproduceerd wordt direct bij de bron gescheiden worden. Dit zorgt voor schone afvalstromen, waardoor een betere recycling mogelijk is. Daarnaast belandt er door een goede afvalscheiding minder afval bij het restafval, waardoor er herbruikbare grondstoffen niet onnodig verloren gaan. Dit heeft een positief effect op het milieu. Meer weten over afval scheiden? Ga naar Bedrijfsafval.nl voor het huren van afvalcontainers en handige tips!

Tip 2. Energiebesparende maatregelen

Veel bedrijfspanden in Nederland hebben nog een slecht of matig energielabel. Dit label geeft de energieprestatie van een bedrijfspand aan. We weten allemaal dat energie verbruiken slechts is voor het milieu. Als ondernemer is het dan ook verstandig om te verdiepen in energiebesparende maatregelen die je kunt nemen voor een energiezuinig bedrijfspand. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de isolatie, overstappen op LED verlichting of het zelf opwekken van energie door middel van zonnepanelen. Dit zijn slechts drie voorbeelden om energiebesparende maatregelen te treffen voor je bedrijfspand.

Tip 3. Circulair denken

Als ondernemer heb je vast wel eens gehoord van een circulaire economie. Een circulaire economie is gericht op het optimaal gebruiken van grondstoffen. Zo worden materialen en grondstoffen hergebruikt, waardoor er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. Circulair ondernemen is de toekomst, doordat de grondstoffenvoorraad wereldwijd steeds schaarser wordt. Hierdoor is het steeds belangrijker om de gebruikte grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Als ondernemer zijn er verschillende manieren waardoor je kunt bijdragen aan een circulaire economie. De basis van circulair ondernemen is het scheiden van je bedrijfsafval, zodat er geen herbruikbare materialen en grondstoffen meer verloren gaan.

Een andere manier om je steentje bij te dragen is het gebruiken van duurzame materialen, recyclen van grondstoffen en het creatief omgaan met verpakkingen. Er zijn veel manieren om bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: