Ga naar de inhoud

3 mogelijkheden om jouw badkamer te verduurzamen

  • door

De badkamer is een plek van comfort en sfeer. Mensen komen er om heerlijk te ontspannen, bijvoorbeeld met behulp van een lekker bad of een warme douche. Daarnaast heeft de badkamer ook praktisch nut, hier kom je om je haar te stylen, je baard te trimmen of je make-up te doen. Gemiddeld besteden dagelijks ruim een uur in de badkamer, zowel de mannen als de vrouwen. Het is daarom belangrijk dat de badkamer voorzien is van alle gemakken en dat het een uitstraling heeft die bij je past. Daarnaast is het van belang dat het zo duurzaam mogelijk is ingericht. Hier gaan we in dit artikel dieper op in, want welke opties heb je eigenlijk om je badkamer te verduurzamen? Wij hebben 3 groene mogelijkheden voor jou eruit gelicht om je een duwtje in de goede richting te geven. 

Waterbesparende regendouche 

Gemiddeld stapt de Nederlander 5 keer per week 9 minuten lang onder de douche. Tijdens zo’n douchebeurt verbruik je bijna 70 liter drinkwater. Dat is natuurlijk zonde en het is belangrijk om zo zuinig mogelijk te doen met water. Zuinigheid met water is niet enkel goed voor het milieu, maar ook goed voor je eigen portemonnee. Kies daarom voor een waterbesparende regendouche

Het verschil tussen een normale douchekop en een regendouche is dat bij de laatstgenoemde optie het water over een groter oppervlakte verdeeld wordt. Zodoende lijkt het net alsof je in de regen staat te douchen, vandaar de naam. Normaliter is het zo dat een regendouche meer water gebruikt dan een traditionele douchekop. Echter, er zijn tegenwoordig steeds meer milieuvriendelijke regendouches. Deze hebben een waterbesparende functie en verbruiken dus minder water dan de normale regendouches. 

Comfort en duurzaamheid kunnen hand in hand gaan door op je eigen gedrag te letten. Indien je 5 minuten douchetijd aanhoudt bespaar je al een hoop water! 

Duurzame douchewand

Tijdens het douchen wil je dat het water niet alle kanten opspat. Om dit te realiseren kun je een douchewand installeren. Dit is niet enkel praktisch maar het geeft je badkamer ook nog eens een luxueuze uitstraling. Kies voor een duurzame douchewand om je badkamer te vergroenen. Maar, wat is een duurzame douchewand? Het is belangrijk dat de wand is gemaakt van hoogwaardig veiligheidsglas. Dit glas is erg sterk en bijna onmogelijk om te breken. Mocht jij of één van je gezinsleden per ongeluk hard tegen het glas stoten, dan zal het glas niet breken. Gebeurt dit toch? Dan zal het glas breken in duizenden kleine stukjes en zal het geen gevaar voor jezelf of je gezin vormen. Het is namelijk moeilijk om je te snijden aan zulk fijn glas. 

Ook is een duurzame douchewand voorzien van een anti-kalk coating en is het goed bestand tegen warmte en vocht. Wel zo handig aangezien de douchewand regelmatig in contact komt met heet water. Door de hoogwaardige materialen heb je slechts weinig onderhoud nodig om de douchewand schoon te maken. Indien je de wand regelmatig schoonmaakt kun je met weinig onderhoud de wand schoon houden. Is er veel vuil op de wand? Dan kun je dit met natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals baking soda en groene zeep schoonmaken. 

Zorg overigens dat je een gecoate douchewand nooit schoonmaakt met agressieve schoonmaakmiddelen. Hierdoor kan de coating aangetast raken en werkt het minder goed. 

LED-inbouwspots

De verlichting in je badkamer is erg belangrijk. Het zorgt niet alleen voor de nodige sfeer, maar heeft ook praktisch nut. Denk bijvoorbeeld aan een spiegellamp, zodat je altijd je tanden kunt poetsen of je lenzen kunt indoen. Tegenwoordig zijn waterdichte LED-inbouwspots erg populair. Dit heeft meerdere redenen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet. 

  • LED-verlichting is erg duurzaam. Zo gebruikt dit type verlichting tot wel 90% minder energie dan ouderwetse gloeilampen. 
  • De verlichting kan op esthetische wijze worden verwerkt in het plafond, wat de badkamer een luxe uitstraling geeft. 
  • De inbouwspots lenen zich erg goed voor de badkamer, omdat er waterdichte varianten zijn die je zelfs in de meest vochtige ruimtes kan plaatsen. Let hierbij wel op de variant die je kiest, want niet elke inbouwspot kan even goed tegen water. In de direct omgeving van je douche of bad dien je inbouwspots te gebruiken van het type IP65. 
  • Voor een ieder is er wat wils, de LED-inbouwspots zijn namelijk in veel verschillende kleuren beschikbaar. Van koud wit licht tot aan een warme en gezellige witte kleur. 
  • Tot slot zijn de meeste LED-inbouwspots dimbaar. Je kunt zelf bepalen hoeveel licht jij in je badkamer wilt hebben. Hierdoor kun je zelf bepalen welke sfeer je in je badkamer creëert.