Zonne-energie opslaan in waterstof: the future is now

  • door

Het gebruik van zonne-energie wordt steeds populairder in Nederland en de rest van de wereld. Het is een duurzame en hernieuwbare bron van energie die geen CO2-uitstoot heeft en niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Zonne-energie wordt momenteel voornamelijk opgeslagen in batterijen, maar er is een alternatief: waterstof. In dit artikel leggen we uit wat waterstof is en wat de voordelen zijn van het opslaan van zonne-energie in waterstof. 

De zonnepanelen van nu 

Zoals we in de intro al kort aanstipte, wordt zonne-energie momenteel voornamelijk opgeslagen in batterijen. Deze batterijen zijn echter niet perfect. Ten eerste zijn ze behoorlijk prijzig. Daarnaast zijn ze niet krachtig genoeg om alle energie die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, op te slaan. Dit betekent dat de zonne-energie die niet kan worden opgeslagen, verloren gaat. En dat is natuurlijk zonde van de energie.

De kracht van waterstof 

Waterstof is een veelbelovend alternatief voor fossiele brandstoffen omdat het een schone brandstof is en geen schadelijke emissies produceert bij verbranding. In plaats daarvan produceert het alleen water als bijproduct. Waterstof is een element dat voorkomt in de natuur en overvloedig aanwezig is op onze planeet. 

Het kan worden geproduceerd door elektrolyse, waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. Deze elektrolyse kan worden aangedreven door zonne-energie, wat betekent dat de zonne-energie kan worden omgezet in waterstof.  

De voordelen van zonne-energie opslaan in waterstof

Waterstof zonnepanelen kunnen als opslagmedium worden gebruikt voor energie. Wanneer er meer zonne-energie wordt geproduceerd dan nodig is, kan deze energie worden omgezet in waterstof en worden opgeslagen voor later gebruik. Dit betekent dat er geen zonne-energie verloren gaat. Wanneer er meer energie nodig is dan er wordt geproduceerd door de zonnepanelen, kan het opgeslagen waterstof worden omgezet in elektriciteit om aan de vraag te voldoen. 

Daarnaast kan waterstof ook als brandstof worden gebruikt voor voertuigen. De zonne-energie die overdag wordt opgewekt, kan hiermee ’s nachts worden gebruikt. Dit is een duurzamer alternatief voor voertuigen die worden aangedreven door fossiele brandstoffen. 

Uitdagingen

Er zijn ook enkele uitdagingen bij het opslaan van zonne-energie in waterstof. Een van de grootste uitdagingen is het opschalen van de productie van waterstof, zodat het op grote schaal kan worden gebruikt als brandstof. 

Ondanks dat, is het opslaan van zonne-energie in waterstof een veelbelovende technologie voor de toekomst. Het biedt een schone en efficiënte manier om zonne-energie op te slaan en te gebruiken, wat kan leiden tot meer energie-onafhankelijkheid en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.