Geen enkele tuin is compleet wanneer die niet naar volledige tevredenheid van de eigenaar is ingericht. Steek dan ook veel tijd en energie in de aanleg van je bloemperken!
Niets mag je aan het toeval overlaten om de tuin van jouw dromen te creëren. Iedere plant groeit precies zoals jij het wilt, aangezien alle takjes en bladeren worden bij gesnoeid zodra ze jouw persoonlijke grens over gaan. Oftewel, wanneer hun lengte en uitgroei niet aan jouw perfecte plaatje voldoen. Dit is nou wat we bedoelen wanneer we het hebben over mens en natuur die samenwerken: de een laat bloeien, de ander helpt met snoeien. En het eindresultaat is een plek naar jouw hart waar jij maar wat graag vele uren doorbrengt.
En niet alleen om te zitten, maar ook om te verzorgen en aan te passen. Dat geldt zeker voor de aanleg en het onderhoud van je bloemperken. Jij kiest wat erin komt te staan, hoewel er enkele richtlijnen voor bestaan. Dat zijn:
- Gemiddelde lengte: kies de planten uit die net zo hoog of laag zijn als jij ze hebben wilt en controleer goed of ze geen andere gewassen overschaduwen.
- Bodem: sommige siergrassen hebben een speciaal type bodem nodig om te kunnen groeien. Zoek ze hier dan dus ook op uit.
- Omstandigheden: gun planten die licht nodig hebben volop aandacht van de zon. Zo niet, dan mogen ze wat meer in de achterhoede staan.
- Verzorging: controleer hoeveel verzorging je siergras vereist.
De vaste onderdelen van borders zijn doorgaans:
Siergrassen
Gebruik siergrassen om jouw bloemperken mee vorm te geven. Deze verdelen wij hoofdzakelijk onder in twee verschillende kopjes:
Lage siergrassen
Natuurlijk hebben lage siergrassen wel een decoratieve functie, maar ze worden meestal als een vorm van opvulling weggezet. Onterecht, want er zitten hele mooie planten bij die echt wel centraal mogen staan in jouw opstelling. Dat oordeel laten we natuurlijk wel helemaal aan jou over. Het handige van lage siergrassen is wel dat ze niet veel zonlicht nodig hebben. Dus staan ze in de schaduw van grotere planten of andere objecten die hoger zijn, dan groeien ze alsnog zonder problemen.
Hoge siergrassen
Uiteraard vallen hoge siergrassen veel meer op dankzij hun lengte. Let wel dat sommige soorten ondersteuning nodig hebben opdat ze niet omver worden geblazen en knakken wanneer er een fikse vries komt opzetten. Verder kun je hoge siergrassen zien als een biologisch visitekaartje voor jouw tuin. Deze planten zijn namelijk ontzettend in trek bij vlinders!
Siergrind
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om meer eenheid aan je borders toe te voegen. Bijvoorbeeld de nog zichtbare grond bedekken met siergrind. Je hebt de keuze uit vele verschillende soorten, kleuren, formaten en texturen. Je loopt kans dat de steentjes enigszins de grond in zakken wanneer er een behoorlijke regenbui valt, maar dat voorkom je door er een worteldoek onder te plaatsen. Dat houdt ook nog eens onkruid tegen!
Verhoging
Laat jij je bloemperk direct overlopen in de rest van je tuin of wil jij liever een duidelijker verschil maken? Alles is mogelijk, maar in dat laatste geval kun je ervoor kiezen om je border hoger aan te leggen. Voeg een rand toe en poot daar wat meer grond achter. Deze borderrand is dus een fysieke en wordt gemaakt van hout, borderrand kunststof of metaal. In alle gevallen wel van de meest duurzame soorten, natuurlijk. En in plaats van een kant en klaar exemplaar aanschaffen ben je misschien wel in staat om er zelf eentje in elkaar te flansen!
Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: