Ga naar de inhoud

Huis verduurzamen? Voorzie je woning van zelfopgewekte groene energie!

  • door

Duurzaamheid is vandaag de dag een veelbesproken onderwerp. Vele Nederlandse woningbezitters willen hun woning graag verduurzamen. De huidige energiecrisis heeft deze trend alleen nog maar meer versterkt. De prijzen van energie rijzen de pan uit en daarom willen mensen graag zelfvoorzienend zijn in hun energietoevoer. Daarnaast is het opwekken van groene energie goed voor het klimaat. Hoe meer mensen overstappen op schone energie, des te meer impact we samen kunnen maken. Het maken van impact is hard nodig, want het gaat zeer slecht met ons klimaat. In dit artikel gaan we dieper in op een vorm van schone energie, namelijk zonne-energie. Wat is het, hoe wek je het op en waarom is het belangrijk om er gebruik van te maken. Je leest het in dit artikel!

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is groene energie die door middel van zonnepanelen wordt opgewekt. Zonnepanelen bestaan uit vele kleine cellen, waarbij elke cel een lading heeft. Wanneer deze lading samenkomt, vormt dit een stroomstoot. Deze stroomstoot kan je vervolgens gebruiken om elektriciteit op te wekken met behulp van je zonnepanelen. Zonnepanelen absorberen de straling van de zon en creëren zo energie.

Wat zijn zonnepanelen? 

Zonnepanelen zijn fotovoltaïsche panelen die energie opwekken door middel van het licht en warmte van de zon. Zonnepanelen bestaan uit een aantal zonnecellen, welke samen elektriciteit creëren. Door de straling van de zon te absorberen en deze te converteren naar gelijkstroom kunnen zonnepanelen energie opwekken. Zodra er voldoende licht is, begint het zonnepanelensysteem met het opwekken van energie. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, namelijk: monokristallijn, polykristallijn, dunne film en glas-glas. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wil je weten welke soort het beste bij je past? Neem dan contact op met een specialist. 

Waarom zonnepanelen?

Hoewel er verschillende manieren zijn om energie op te wekken, is de meest duurzame optie pv-zonnepanelen. Zonnepanelen hebben een lange levensduur en produceren geen schadelijke stoffen, wat betekent dat ze een milieu-effectief alternatief vormen voor andere vormen van energieopwekking. Zonlicht is ook eindig beschikbaar, waardoor je nooit afhankelijk bent van externe energiebronnen. Zonnepanelen kunnen daarnaast de energierekening verlagen, waardoor je geld bespaart en tegelijkertijd bijdraagt aan het milieu.

Hoeveel stroom kun je opwekken met zonnepanelen? 

Hoeveel stroom je kunt opwekken met zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Zaken zoals de locatie, het aantal panelen en hun efficiëntie spelen hierbij een rol. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren als je berekent hoeveel stroom je kunt verwachten uit jouw zonnepanelensysteem. Er zijn online calculators beschikbaar waarmee je precies kunt berekenen hoeveel stroom jouw systeem kan opwekken.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? 

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het gebruik van zonnepanelen. Zonnepanelen helpen bij het verminderen van energiekosten en hebben ook geen schadelijke stoffen, waardoor ze milieuvriendelijk zijn. Zonnepanelensystemen kunnen ook worden gekoppeld aan de energiemarkt, waardoor je je overtollige energie kunt verkopen. Daarnaast vereisen ze weinig onderhoud en hebben ze een lange levensduur. Daarbij moet wel gezegd worden dat je de panelen wel goed moet onderhouden om de levensduur te optimaliseren. 

Ten slotte zijn er financiële voordelen verbonden aan het gebruik van zonnepanelen. Zodra je geïnvesteerd hebt in een zonnepaneelsysteem, kun je profijt halen uit lagere energierekeningen en waardevolle staatspremies. 

Hoe snel heb je zonnepanelen terugverdiend? 

Hoe snel je zonnepanelen terugverdient hangt af van verschillende factoren. Zaken zoals de prijs die je hebt betaald voor het systeem, het vermogen en de locatie beïnvloeden hoe snel je winst kunt behalen. Ook de duurzaamheidsregelingen in jouw gebied spelen hierbij een belangrijke rol. In heel Nederland zijn er duurzaamheidsregelingen te vinden. Voor zonnepanelen Almere of zonnepanelen Amersfoort kun je bijvoorbeeld een subsidie krijgen. Zonnepanelen kunnen gemiddeld binnen 7 jaar terugverdiend zijn, wat betekent dat je na die tijd gratis elektriciteit opwekt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Zorg er eerst voor dat je kwaliteitssystemen aanschaft; hiermee voorkom je problemen met het systeem in de toekomst. Zorg er vervolgens voor dat je goed bent geïnformeerd over lokale regelgeving omtrent duurzame energie en wat dit betekent voor jouw situatie. Zorg er tot slot voor dat je een gespecialiseerd installatieteam inhuurt om het systeem correct te installeren en plaatsen. Hiermee verklein je het risico dat de zonnepanelen slecht worden geplaatst.