Dakpannen vervangen: het kan nóg duurzamer.

  • door

Dakpannen hebben al een uitstekende levensduur. Door verantwoorde keuzes te maken, valt er nog winst te behalen qua duurzaamheid. Wanneer je dakpannen wilt vervangen zijn er verschillende mogelijkheden zoals gebruikte dakpannen en moderne groene technologieën waar je dankbaar gebruik van kunt maken.

Dakpannen vervangen

Wanneer u het zelf niet goed in de gaten houdt, merkt u vaak pas dat uw dakpannen vervangen moeten worden als het al te laat is. Of nou ja, te laat. Als er lekkage is hoeft dat niet meteen erg dramatisch te zijn. Er kunnen dakpannen los zitten of verschoven zijn. Als dit geval is, is een dakreparatie vaak voldoende. Wanneer de dakpannen al ouder zijn, kan een volledige dakrenovatie verstandiger zijn.

Hoe duur is het om dakpannen te vervangen?

Het vervangen van dakpannen is een uitgebreide klus die u het beste over kunt laten aan professionals. De kosten voor dakpannen vervangen kunnen echter sterk uiteenlopen. Het is daarom altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen.

Voor betonnen dakpannen kunt u uitgaan van ongeveer € 50,- per m2, terwijl u bij keramische dakpannen kunt uitgaan van ongeveer € 60,- per m2. Keramische dakpannen gaan echter wel veel langer mee dan betonnen dakpannen: 50 jaar tegenover 30 jaar. Voor beide modellen geldt echter dat deze levensduur in gunstige gevallen wel veel hoger op kan lopen. De levensduur van keramische dakpannen kan zelfs oplopen tot 100 jaar!

Dakpannen hergebruiken

De genoemde kosten voor het vervangen van dakpannen zijn inclusief de materialen, arbeidskosten en btw. Met gebruikte dakpannen kunt u dan natuurlijk behoorlijk besparen op materiaal ten opzichte van gloednieuwe dakpannen. 

Gebruikte dakpannen zijn meestal nauwelijks te onderscheiden van volledig nieuwe dakpannen. Vanaf de straat zal men dus niet kunnen zien dat gebruik is gemaakt van ‘afval’, dakpannen die in het verleden gewoon weggegooid zouden worden. Het hergebruik van materialen is daarmee dan ook een uitstekende keuze voor het milieu, helemaal in lijn met het circulaire bouwen. Circulair bouwen betekent dat we zo min mogelijk afval proberen te maken en zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken.

Andere groene besparen

Wanneer er toch aan het dak gewerkt wordt kun je ook besluiten direct door te pakken. Een interessante optie als je je dakpannen wilt vervangen is om een isolatielaag aan de binnenkant aan te laten brengen. Doordat het dak al open is zal het gemakkelijker zijn om de isolatielaag aan te leggen. Een dakisolatie heeft direct gunstige gevolgen voor uw stookkosten. Bovendien betekent een goede dakisolatie dat de buitentemperatuur ook in de zomer minder goed kan doordringen. Op die manier kan uw zolder wel 25% koeler zijn dan dezelfde zolder zonder isolatie.

Hoewel dakpannen uit zichzelf al zeer duurzame opties zijn, wordt er continu gewerkt aan groenere mogelijkheden. Zo zijn er tegenwoordig ook dakpannen die het ‘groen’ wel zeer letterlijk toepassen. Zo zijn er tegenwoordig speciale dakpannen met sedumbeplanting, waardoor ook schuine daken echte groendaken kunnen zijn.

Een andere moderne ontwikkeling zijn speciale dakpannen waar zonnecellen in verstopt zitten. Deze speciale dakpannen uit Duitsland lijken weliswaar op normale dakpannen maar zijn eigenlijk een stijlvolle vervanging van zonnepanelen. De zonnecellen worden via een gat en enkele stekkers aan de achterkant erin geplaatst. Naast de zwarte kleur zijn ze ook beschikbaar in vaak gebruikte kleur terracotta. Het voordeel van terracotta ten opzichte van zwart is dat het een lichtere kleur is. Doordat een lichte kleur meer warmte weerkaatst, waardoor de temperatuur in de zomer minder hoog oploopt.

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: